Η Ιστορία της Ξιφασκίας  Α.Ε.Κ.
(Πηγή:
Επίσημη ιστοσελίδα της Α.Ε.Κ.)

Το τμήμα Ξιφασκίας της Α.Ε.Κ. ιδρύθηκε το 1996 και στηριζόμενο σε ένα κορμό αθλητών που ξεκίνησαν από τις υποδομές του συλλόγου, σιγά-σιγά και σταδιακά ανέβηκε τα σκαλοπάτια και απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο στο άθλημα, ενώ οι αθλητές μας στελεχώνουν τις Εθνικές Ομάδες. Έφορος του τμήματος σε όλο αυτό το διάστημα είναι ο Κωνσταντίνος Ποτού ενώ προπονητής από το 1997 είναι ο Θανάσης Τσαμαλδούπης. Το άθλημα της Ξιφασκίας διαχωρίζεται σε τρία αγωνίσματα : Σπάθη, Ξίφος Ασκήσεως & Ξίφος Μονομαχίας και η Α.Ε.Κ. καλλιεργεί το πρώτο.

Το 2000 οι ξιφομάχοι μας κατέκτησαν την 3η θέση στο Ομαδικό της Σπάθης στους Εφήβους και την 6η στους Άνδρες, ενώ στο ίδιο αγώνισμα ο Νίκος Χήρης πήρε χάλκινο μετάλιο στο Κύπελλο Β.Ηλιοπούλου που διοργάνωσε ο ΠΓΣ.

Την 3η θέση του Ομαδικού της Σπάθης των Εφήβων κατέκτησαν οι ξιφομάχοι μας και το 2001, ενώ στους Άνδρες ανέβηκαν μια θέση φθάνοντας στην 5η. Ατομικά, ο Νίκος Χήρης κατέκτησε την 1η θέση στο Κύπελλο Β.Ηλιοπούλου που διοργανώνει ο ΠΓΣ, την 1η θέση στους Περιφερειακούς Αγώνες Νέων αλλά και την 3η στους Περιφερειακούς Αγώνες Ανδρών.

Το 2002, κατακτήσαμε το χάλκινο μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σπάθης Ανδρών, όπως και στο Πρωτάθλημα Σπάθης Νέων Ανδρών. Σε ατομικό επίπεδο, ο Νίκος Χήρης πήρε την 3η θέση στο Πρωτάθλημα Σπάθης Εφήβων.

Για το 2003, η Α.Ε.Κ. κατέλαβε την 4η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σπάθης Ανδρών, ενώ αθλητές μας στελέχωσαν για πρώτη φορά τις Εθνικές Ομάδες που κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο στο Ομαδικό στους Βαλκανικούς Εφήβων που έγιναν την άνοιξη στο Βουκουρέστι. Ο Φωκάς Μιχαηλίδης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων στη Σπάθη, αλλά και το χάλκινο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων μαζί με το Νίκο Χήρη.

Την 3η θέση του Ομαδικού Σπάθης Ανδρών κατέκτησε η Α.Ε.Κ. το 2004, ενώ στο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών πήρε τη 2η θέση και τέλος στο Πανελλήνιο Εφήβων την 3η θέση. Σε ατομικό επίπεδο, οι Λουϊζα Κραφτ, Φωκάς Μιχαηλίδης & Νίκος Χήρης είχαν σημαντικές διακρίσεις με συνέπεια να κληθούν στις Εθνικές Ομάδες.

Για το 2005 σε ατομικό επίπεδο η Λουϊζα Κραφτ κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία του τμήματος σε κατηγορία Ανδρών/Γυναικών, παίρνοντας την 1η θέση του Κύπελλου Χειμώνα στη Σπάθη Γυναικών. Στις Παγκορασίδες, η Ευρυδίκη Ποτού πήρε την 3η θέση στην κατηγορία 10-13 ετών.

Χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό της Σπάθης Ανδρών κατέκτησε η Α.Ε.Κ. και τον Απρίλιο του 2006.

Μετά από εφτά χρόνια παρουσίας στο τμήμα Ξιφασκίας της ΑΕΚ ο Θανάσης Τσαμαλδούπης πήρε την μεγάλη απόφαση να αποχωρήσει από την Ένωση λόγω άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων. Προπονητές πλέων στο τμήμα της ξιφασκίας είναι ο Κων/νος Ποτού και ο Νίκος Χήρης ο οποίος είναι και αθλητής της Ένωσης.

Οι ΚΡΑΦΤ ΛΟΥΙΖΑ, ΜΙΧΑΗΛΪΔΗΣ ΦΩΚΑΣ, ΧΗΡΗΣ ΝΙΚΟΣ είναι αθλητές της Εθνικής ομάδας, με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό τους και συμμετοχές σε αγώνες εξωτερικού με πολύ καλά αποτελέσματα.

Οι αθλητές της Ξιφασκίας  Α.Ε.Κ. (Πηγή: Επίσημη ιστοσελίδα της Α.Ε.Κ.)

Προπονητές:Ποτού Κωνσταντίνος, Χήρης Νίκος

Αθλητές:

Χήρης Νίκος

Τσοπανάς Αντώνης

Μιχαϊλήδης Φωκάς

Μαργαρίτης Χάρης

Βαζάκας Αναστάσιος

Λουΐζα Κράφτ

Αυτζηπαναγιώτη Κατερίνα

Σταυρουλάκης Μπάμπης

Ποτού Ορέστης

Χήρης Γιάννης

 Ποτού Ευριδίκη

Τίτλοι, Κατακτήσεις, Μετάλλια:

Από την Λουΐζα Κράφτ:

 • 3η Πανελληνιονίκης Νέων 2004
 • 3η Πανελληνιονίκης Γυναικών(ομαδικό) 2004
 • 2η Κυπελλούχος Ολυμπιακού Πνεύματος Γυναικών  2004
 • 2η Πρωταθλήτρια Ελλάδος Γυναικών 2004
 • 3η Κυπελλούχος σε φιλικούς αγώνες  Νέων 2004
 • 2η Πρωταθλήτρια στο Κύπελλο Μνήμης Γυναικών 2004
 • 3η Πρωταθλήτρια σε GRAND PRIX Γυναικών 2004
 • 2η Πρωταθλήτρια στο Κύπελλο Χειμώνα Γυναικών 2004
 • 2η Πρωταθλήτρια στο Κύπελλο Ομοσπονδίας Γυναικών 2005
 • 3η Πρωταθλήτρια σε GRAND PRIX Γυναικών 2005
 • 3η Βαλκανιονίκης Νέων 2005(ατομικό) και 2η θέση (ομαδικό)
 • 3η Κυπελλούχος Ολυμπιακής Ημέρας  Γυναικών 2005
 • 1η Πρωταθλήτρια Ελλάδος Γυναικών 2005
 • 3η Πρωταθλήτρια στο Κύπελλο Χειμώνα Γυναικών 2005
 • 3η Πρωταθλήτρια στο Κύπελλο Φιλίας Γυναικών 2006
 • Κυπελλούχος Ελλάδος Γυναικών 2η  και 3η  θέση  2006,2007

Από τον Τσοπανά Αντώνη:  Κυπελλούχος Παμπαίδων 3η θέση  2006

Από την Αυτζηπαναγιώτη Κατερίνα: 1η Κυπελλούχος στους Περιφερειακούς Αγώνες 2007

Από την Ποτού Ευριδίκη 3η Πανελληνιονίκης  Παγκορασίδων  2006


Back to Other Sports Section    Αν έχετε κάποιο σχόλιο για την σελίδα, παρακαλούμε, στείλτε e-mail στον Webmaster


A.I.F.C.
AEK Without Frontiers

A Service of AEK Internet Fan Club AEK Without Frontiers A.I.F.C. 1994-2014