The Webmaster Says…Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 1999

Ο Επαγγελματίας Ποδοσφαιριστής.

Ποδοσφαιριστές σαν τον Μίμαρο και το Θωμά της αγαπημένης μας ομάδας παρέμεναν με την ομάδα μέχρι να αποφασίσουν να κρεμάσουν τα παπούτσια τους ή ο εκάστοτε προπονητής αποφάσιζε, καλώς ή κακώς, ότι έκλεισε ο κύκλος τους. Φυσικά αυτό ίσχυε για όλες τις ομάδες στην Ελλάδα. Κάμποσα χρόνια πρίν οι ελληνικοί σύλλογοι έγιναν ανώνυμες εταιρίες και ο όρος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής εισχώρησε στο λεξιλόγιο. Πρόσφατα, λόγω Bosman, οι ποδοσφαιριστές απέκτησαν και άλλα δικαιώματα. Τώρα πια στο τέλος του συμβολαίου ο αθλητής είναι ελεύθερος να μεταγραφεί σε άλλη ομάδα, χωρίς η ομάδα του να έχει κανένα λόγο ή οικονομικό αίτημα, ή βέβαια να παραμείνει στην ίδια ομάδα αλλά με καινούργιο συμβόλαιο. Λόγω αυτών των αλλαγών δεν υπάρχουν παίκτες σημαίες πια. Αλλά το ερώτημα είναι αν αυτές οι αλλαγές υπήρχαν στα χρόνια του Μίμη και του Θωμά θα υπήρχαν τότε παίκτες σημαίες; 'Ενα ερώτημα χωρίς απάντηση.

Βέβαια, σαν ΑΕΚτζήδες είμαστε τυχεροί γιατί ακόμα και πρόσφατα ο Στέλιος παρέμεινε κοντά μας και δεν υπόκειψε στους πειρασμούς. Και να πούμε την αλήθεια, ένας Δομάζος, ένας Μητρόπουλος, πραγματικές σημαίες των αιωνίων καρκίνων ήρθαν στην ΑΕΚ, ενώ καμμιά σημαία δεν πήγε στους πρασινοκόκκινους αντιπάλους μας (τώρα δεν πιστεύω να θεωρεί κανένας το Αλεκάκι σαν σημαία μας!).

Για να ξαναέρθουμε όμως στο θέμα μας. Αυτά τα νέα δικαιώματα, αυτό το σπάσιμο των αλυσίδων ποιούς οφελεί; Είναι φανερό ότι ήταν ό,τι το καλύτερο για τους ποδοσφαιριστές, παρόλο που ίσως να μην αρέσει σε εμάς τους φιλάθλους. Αλλά το προηγούμενο μέτρο, υπογράφεις για ζωή, ήταν πράγματι αναχρονιστικό. Ο κάθε ποδοσφαιριστής, κατά τη γνώμη μου, όχι μόνο έχει το νομικό δικαίωμα αλλά πρέπει να του δώσουμε εμείς και το ηθικό δικαίωμα να διαλέξει εργοδότη. Γιατί μην ξεχνάμε ότι όλοι μας το έχουμε στις δικές μας εργασίες, ότι η διάρκεια της καριέρας είναι μικρή και πολλά μπορούν να συμβούν (ένα τάκλιν έχει τερματίσει πολλές καριέρες) και τελικά μια όμορφη μέρα ο σύλλογος μπορεί να σε αποδεσμεύσει. Για αυτούς τους λόγους δεν πρέπει να μας κακοφαίνεται όταν ένας ποδοσφαιριστής φεύγει για άλλο σύλλογο λόγω καλύτερου συμβολαίου. Δεν μπορούμε να το καταλάβουμε γιατί για εμάς η ΑΕΚ είναι ιδέα αλλά για αυτούς είναι χώρος εργασίας. Ένα καλό σημείο των καιρών μας είναι ότι έτσι ίσως να εξαλειφθούν οι Ήμουν ΑΕΚτζής από την κούνια μου! Έτσι ας προσπαθήσω να δώσω το τι σημαίνει για μένα ο όρος επαγγελματίας. Επαγγελματίας είναι αυτός που όσο πληρώνεται από την ΑΕΚ δίνει τον καλύτερο εαυτό του και δεν δημιουργεί προβλήματα. Δεν χάνει προπονήσεις, δεν χάνει πτήσεις, ακούει και ακολουθεί τις οδηγίες του προπονητή του κτλ. Όσο αυτό είναι αλήθεια τότε ο όρος επαγγελματίας του ταιριάζει. Και αν αύριο μας εγκαταλέιψει, θα του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις υπηρεσίες του και ούτε κρύο ούτε ζέστη. Αν κάποιος δεν επιθυμεί να είναι στην ΑΕΚ και ο Πελέ να ήταν δεν τον θέλω στην ομάδα, περισσότερο κακό θα δημιουργήσει (παράπονα πάντοτε καταφέρνουν να δημοσιεύονται…) και το κλίμα ομοιογένειας θα δηλητηριασθεί.

Ισχύει όμως πάντα; Ας μου επιτρέψετε να δώσω και εξαιρέσεις. Σαν παράδειγμα θα φέρω το Αλεκάκι που κατηφόρισε στο λιμάνι. Ο Αλέκος Αλεξανδρής πρόσφερε πολλά όσο ήταν στην ΑΕΚ, κανένας μα κανένας δεν μπορεί να το αρνηθεί. Αλλά δεν ήταν επαγγελματίας κατά τη γνώμη μου. Οταν φιλάς τη φανέλα, όταν λες είμαι πιο Original από τους Original, όταν συμπεριφέρεσαι με τέτοιο τρόπο που σε ενώνει με τον κόσμο, που αφήνεις τον κόσμο να πιστεύει ότι είσαι ένας από αυτούς και μετά με την πρώτη ευκαιρία όχι μόνο αλλάζεις φανέλα αλλά φοράς μια τέτοια φανέλα, ε τότε κορόιδευες το λαό της ΑΕΚ και μόνο επαγγελματικά δεν φέρθηκες.

Έτσι κύριοι τωρινοί ποδοσφαιριστές της ΑΕΚάρας μας, αν είσαστε επαγγελματίες δώστε τον καλύτερο εαυτό σας και όταν φύγετε θα σας θυμόμαστε αλλά μη γίνετε επαγγελματιές ΑΕΚτζήδες όσο είσαστε εδώ και μετά φεύγετε γιατί στον πόλεμο όλα επιτρέπονται και ο ναός θα σας υποδεχθεί κατάλληλα και θα σας αξίζει.

Αυτό το άρθρο αφιερώνεται στον Τόνυ μας.


Δημήτρης Τσαπτσίνος
webmaster@aek.com

-To Webmaster  says archive- Προηγούμενα άρθρα.
A service of the AEK Internet Fan Club
AEK Without Frontiers