The Webmaster Says…Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2000

Το θέατρο του παραλόγου.

Είναι πολλοί οι λόγοι που εδώ και μερικούς μήνες έχω στο μυαλό μου να γράψω αυτές τις γραμμές.
Η αγωνιστική κατρακύλα της ποδοσφαιρικής ομάδας, τα χτυπήματα της τύχης, οι οπαδοί που επηρεάζονται εύκολα ... πολλά.
Θα προσπαθήσω να τα βάλω σε μια τάξη, να αναφερθώ σε γεγονότα και σε προσωπικές στιγμές που είχα την τύχη να ζήσω.

Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι λίγο πολύ ένας καθρέπτης της ελληνικής κοινωνίας. Μπορείς να συναντήσεις εκεί ότι και στην καθημερινή μας ζωή. Ανοργανωσιά, ρεμούλες, μικρότητες, κανένα όραμα, λίγες προοπτικές, καθόλου φαντασία, ίχνος πρωτοτυπίας (προς το καλό βέβαια, γιατί προς το κακό έχουμε κάνει τα πάντα) και άλλα πολλά. Γενικότερα μου θυμίζει τον "καραγκιοζάκο" τον 'Eλληνα που προσπαθεί να κάνει κάτι, αφού το έκανε ο γείτονας, αλλά αυτός να το κάνει με λιγότερο κόπο, με περισσότερη μαγκιά, ποιο ανέξοδα αλλά πάντα με φανφάρα.
Η ΕΠΑΕ νοσεί βαρέως κάτω από την κηδεμονία του έλληνα Bill Gates και του κλίματος ευρύτερα γνωστού ως Κοκκαλιστάν.
Η ΕΠΟ απολαμβάνει τα σκήπτρα της επίσημης κρατικής αρχής με τα δημοσιοϋπαλληλικά της στελέχη που σφάζονται στις εκλογές για να συμμετέχουν στο "πανηγύρι". Οι περισσότερες ΠΑΕ διοικούνται από επιχειρηματίες που έμαθαν να νιώθουν επιτυχημένοι επειδή κάνουν τον μαέστρο στο ανομοιογενές σύνολο οπαδών, ποδοσφαιριστών, παραγόντων και τύπου.
Ο τύπος δέσμιος των συμφερόντων με αγράμματα πολλές φορές στελέχη που όμως είναι χρήσιμα στο σύνολο γιατί πληρώνονται λίγο ή καθόλου (ψώνιο να βλέπουν το όνομα τους σε μία εφημερίδα έχουν πολλοί).
Οι ποδοσφαιριστές επαγγελματίες μόνο στις συνεντεύξεις, με ετήσιες αποδοχές που θα μπορούσαν να ζήσουν ένα μεσοαστό για μια δεκαετία και πολλά μα πολλά πανέρια λουλούδια γιατί πρέπει οι "των media" να αλληλο-κολακεύονται και το χρήμα να κυκλοφορεί.
Οπαδοί με πράσινα ή κίτρινα ή μπλε γυαλιά, πρόβατα οργανωμένα σε στάνες αλληλοσυγκρουόμενες, με χαμηλό επίπεδο και χαμηλές απαιτήσεις.
Μέσα σε αυτό το σύνολο η ομάδα που αγαπώ και υποστηρίζω.

Πριν από 10 χρόνια υπήρξε πρωτοπόρος σε θέματα οργάνωσης & προτάσεων με ένα καλό σύνολο διοικητικό και αγωνιστικό που όμως δεν κράτησε για πολύ αφού η προσωπική προβολή και το εύκολο κέρδος υπερίσχυσαν για κάποιους του οράματος. Ακολούθησε η εποχή Τροχανά με όλα τα δεινά της και εδώ και 2 χρόνια μπήκαμε (πάλι πρώτοι) στην εποχή των πολυεθνικών. Θα μου πείτε ...
-Και τι κακό έχουν οι πολυεθνικές ??
-Κανένα, θα σας απαντήσω.
Αρκεί όμως να δώσουν στο ποδόσφαιρο τα καλά τους στοιχεία και να μην πάρουν απ' αυτό (το ελληνικό ποδόσφαιρο πάντα) σχεδόν τίποτα.
'Eτσι και εγώ χάρηκα όταν αγόρασε η ENIC την πλειοψηφία του μετοχικού πακέτου, το μέλλον όμως με διέψευσε. Μέχρι σήμερα το μόνο που είδα είναι τους καριερίστες παράγοντες (που έτσι κι αλλιώς τους έχουν ανάγκη, οι νεοεισελθόντες στο χώρο τεχνοκράτες, γιατί ξέρουν τα κύκλωμα καλά και από την καλή και από την ανάποδη) να πλουτίζουν έχοντας υψωμένο το ποτήρι ... εις υγεία των κορόιδων. Παραδείγματα περίτρανα ... ο Κος A που παραμένει στέλεχος της ΠΑΕ ΑΕΚ για δεκάδες χρόνια και για ντουζίνες διοικητικών συμβουλίων, ο Κος B που ήθελε να διοικήσει την επένδυση άλλου και για να το επιτύχει έσπρωχναν έντυπα και αφελείς; σύνδεσμοι φιλάθλων, ο Κος Γ που έκανε καλά λεφτά από μεταγραφές που απέτυχαν, ο Κος Δ, Ε, Ζ και άλλοι πολλοί.
Αλλαγές πολλές & συνεχείς στις ηγετικές θέσεις χωρίς αποτέλεσμα όμως, ενώ στα γραφεία υπάλληλοι ικανοί και ανίκανοι, δέσμιοι της ιεραρχίας και του φόβου. Σε τέτοιες καταστάσεις οι πρωτοβουλίες είναι επικίνδυνες οπότε ποιος να ρισκάρει το καλό του πόστο; Καλύτερα ας αποφασίσει ο Διευθ. Σύμβουλος που έτσι κι αλλιώς θα τα μεταφέρει στους ιδιοκτήτες .....

Οι ποδοσφαιριστές, είδωλα στα μάτια των φιλάθλων, ήταν οι πρώτοι που κέρδισαν από τον ερχομό των πολυεθνικών και την αλματώδη αύξηση των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Συμβόλαια ετήσια με μεγέθη που συνάδελφοι σε επαρχιακές ομάδες της Α' εθνικής τα βλέπουν και ζαλίζονται.
Κορεσμός, κλίκες, φιλίες και διαπλεκόμενα συμφέροντα (χαρτοφυλάκια εκατοντάδων εκατομμυρίων που διαχειρίζονται διοικητικοί παράγοντες της ομάδας) έχουν αποπροσανατολίσει τους εκφραστές της ιδέας μας στον αγωνιστικό χώρο.
Οι προπονητές που πέρασαν στο διάστημα από την αποχώρηση του Ντ. Μπάγιεβιτς μέχρι σήμερα δέσμιοι της όλης κατάστασης. Κανείς τους δεν είχε το θάρρος να δει τους φιλάθλους στα μάτια και να τους πει την όλη αλήθεια. Όλοι έφυγαν έχοντας λαμβάνειν ευχαριστώντας τον Θεό που τέλειωσε ο εφιάλτης, οι περισσότεροι ακόμα περιμένουν. Αλλά ποιος πραγματικά πιστεύει πως αυτοί ήταν οι αίτιοι της αγωνιστικής μας κατρακύλας;

Κι οι ιδιοκτήτες; 'Eχουν ευθύνες; Δεν θέλουν την επένδυση τους να γίνει σαν τις άλλες κερδοφόρες δραστηριότητές τους;
Οικονομικά η NetMed είναι κερδισμένη από την ΑΕΚ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τον έλεγχο, με την υπογραφή του συμβολαίου για τα αποκλειστικά τηλεοπτικά δικαιώματα της ομάδας. Αυτό και μόνο θα της αποφέρει αρκετά δις σε διαφημίσεις με έξοδα πολύ λιγότερα. Αν τα βάλει κάποιος κάτω και μετρήσει τι έσοδα έχει η ΠΑΕ από ΕΠΑΕ, διαρκείας, τηλεοπτικά δικαιώματα (που όμως δεν εισπράττονται από την εταιρία του ομίλου Multichoice) και ΑΕΚShop και στην αντίθετη πλευρά τα έξοδα για μισθούς & μεταγραφές δύσκολα θα βρει πως η NetMed έχει ξοδέψει τα δις που διατείνεται. Απεναντίας η NetMed μέσω των ΠΑΕ που άμεσα ή έμμεσα ελέγχει διασφαλίζει την συνεχή ανάθεση σε αυτή τηλεοπτικής κάλυψης του πρωταθλήματος και την αποφυγή ανταγωνισμού στον χώρο από άλλα τηλεοπτικά δίκτυα.
'Oσο για τις επενδύσεις με μέλλον στον ενωσίτικο χώρο, το θέμα του γηπέδου που πληγώθηκε από τον σεισμό του Σεπτέμβρη ανεπανόρθωτα μιλά από μόνο του. Ακόμα περιμένουν οι φίλαθλοι να γίνουν πράξη οι φανφάρες και οι εξαγγελίες των πρώτων ημερών που υπήρχαν ελπίδες για ανάληψη του κόστους έργου ανακατασκευής του γηπέδου από την πολιτεία, αλλά μόλις η πολιτεία τους θύμισε πως μία εταιρία πρέπει με ίδια κεφάλαια να χτίζει και να επισκευάζει τις οικοδομές της και όχι να πληρώνει για αυτά ο 'Eλληνας φορολογούμενος (κάτι που δεν είπε βέβαια και στην περίπτωση του Καραϊσκάκη, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία) τότε άλλαξε η πολιτική μας και ανεστάλησαν έπ' αόριστον τα σχέδια για παλάτια με εστιατόρια και γκαράζ ... ακόμα και για γήπεδο με τουαλέτες !!!!
Θα ήθελαν βέβαια όλοι το νερό να μπει στο αυλάκι και η επένδυση να είναι κερδοφόρα και όλα να πηγαίνουν δεξιά, αλλά πως μπορεί να γίνει αυτό όταν για τα χίλια μύρια στραβά την πληρώνει πάντα ένας προπονητής άντε κι ένας πρόεδρος γλάστρα και όλοι οι άλλοι μέσα από τις παρασκηνιακές μάχες και πισώπλατα μαχαιρώματα συνεχίζουν αλώβητοι;

Οι φίλαθλοι, πολλές φορές χαμένοι στην παραπληροφόρηση, έχουν χάσει την ουσία (ίσως και τον μπούσουλα), πάνε στο γήπεδο και βρίζουν τους παίκτες της ομάδας τους, άλλοι πάνε στις προπονήσεις για να πιέσουν καταστάσεις, δέσμιοι των εντύπων που γράφουν τα νέα με γνώμονα τα συμφέροντα του εκδότη και παρασέρνουν λεφούσια ανεγκέφαλων. Χαίρομαι αν έστω και αργά άκουσα κάποιους που παραδέχτηκαν πόσο λάθος έκαναν στην κρίση τους για τον Λάκη Νικολάου αλλά τι όφελος να μπορεί να έχει κανείς από αυτό, μία που χάθηκε η μοναδική ευκαιρία για μια διοίκηση από παράγοντα-διαμάντι που παρόμοιός του δεν υπάρχει, και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, χάθηκε στο βωμό των συμφερόντων και των σκοπιμοτήτων για την ηρωική επαναφορά του παροπλισμένου "τίγρη" που λίγο αργότερα έφυγε και πάλι ...
'Iσως θα έπρεπε να καταδικαστούν αυτοί που κατασπατάλησαν τα λεφτά της ENIC αγοράζοντας Rover για τις μετακινήσεις τους, λες και μέχρι να αναλάβουν στην ΑΕΚ οδηγούσαν 2CV !!!

Εδώ και μερικές ώρες λοιπόν άρχισε από την μεγαλύτερη μερίδα των φιλάθλων ο πόλεμος προς την NetMed (όπως και ο πόλεμος στον Τροχανά, Ζαφειρόπουλο κτλ.).
Προσωπικά δεν θεωρώ τον πόλεμο λύση εφόσον δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας με οικονομική επιφάνεια ανάλογη της ομάδας και της ιστορίας της. Θα στηρίζω την διοίκηση, τον προπονητή, τους παίκτες, τους υπαλλήλους και θα εκφράζω τα κακώς -κατά την γνώμη μου- κείμενα μέσα από αυτό εδώ το site, μεταξύ μας θα πρέπει να βρούμε τις λύσεις, με το χέρι στην καρδιά και γνώμονα το συμφέρον και μόνον της ΑΕΚ. Ο πρόεδρος, η διοίκηση, οι φίλαθλοι και οι παίκτες έχουμε πολλούς λόγους να θέλουμε να πετύχουμε, αν αποτύχουμε θα χαροποιούμε μόνο τους αντιπάλους μας.


Δημήτρης Αλεξανδρής
webmaster@aek.com

-To Webmaster  says archive- Προηγούμενα άρθρα.
A service of the AEK Internet Fan Club
AEK Without Frontiers