The Webmaster Says…Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2000

Ώρα για ύπνο.

Μετά από 20 χρόνια στο εξωτερικό, τα νεοελληνικά μου έχουν αρχίσει να σκουριάζουν έτσι συγχωρέστε με που δεν θα δώσω την ερμηνεία της λέξης δημοσιογράφος ενός λεξικού. Γιά μένα ο ρόλος τού δημοσιογράφου, και αναφέρομαι σε αθλητικογράφους, είναι η γραφή του τι έγινε στο δημόσιο χώρο. Παραδείγματος χάρη, ποιός έκανε προπόνηση, ποιός έβαλε το γκόλ, πόσος κόσμος παρακολούθησε τον αγώνα. Είναι ο ρόλος του να κάνει ανάλυση και κριτική; Δεν το νομίζω. Με τι γνώσεις μπορεί κάποιος να αναλύσει αν η αλλαγή ήταν πετυχημένη, αν ο τάδε παίκτης έπαιξε σωστά το ρόλο του, αν ο προπονητής έκανε σωστή προπόνηση, αν... Μετά Χριστό Προφήτες μπορούμε να γίνουμε όλοι. Πόσες φορές δεν έχουμε διαβάσει ότι η ΑΕΚ έπαιξε όπως έπρεπε και κέρδισε εκτός έδρας. Θά είχε αγωνισθεί όπως έπρεπε αν είχε ισοφαρισθεί στό 90ο λεπτό; Και αν τους δώσουμε το δικαίωμα της ανάλυσης και της κριτικής, είναι πράγματι η δικιά τους γνώμη ή η γραμμή της εφημερίδας; Η δύναμη της πέννας είναι πράγματι τρομερά μεγάλη και ο ρόλος της δημοσιογραφίας ιερός. Κανένας δεν θα ήθελε ένα φιμωμένο τύπο αλλά από την άλλη καθημερινά διαβάζουμε κακόβουλα άρθρα.

Ενα παράδειγμα είναι η Ωρα των Σπόρ. Μιά εφημερίδα πού θέλει να λέγετε φιλο-ΑΕΚτζήδικη (τώρα αν αυτό ήταν επειδή ο ιδιοκτήτης είναι ΑΕΚ ή επειδή υπήρχε ένα μάρκετ δεν με αφορά, κανένας δέν βάζει τά χρήματα του για να τα χάσει) επί εποχής Λάκη Νικολάου πέρναγε τή γραμμή ότι ό διευθύνων σύμβουλος Πατρίκ Κομνηνός ήταν τουλάχιστον φιλο-ολυμπιακός. Όταν το διάβαζα εγώ, όταν το διάβαζαν ΑΕΚτζήδες του συλλόγου Νέας Υόρκης, όταν το διάβαζαν ΑΕΚτζήδες από το δωματιάκι ήταν φανερό ότι ήταν ένα πολύ κακοπροαίρετο σχόλιο, γιατί είχαμε ζήσει τόν Πατρίκ. Αλλά ένας 16χρονος από την Κομοτηνή, ένας ΑΕΚτζής που δεν είχε την ευκαιρία να τον γνωρίσει θα το πίστευε γιατί δυστυχώς ότι ακούμε στή τηλεόραση ή διαβάζουμε στις εφημερίδες το θεωρούμε αληθινό. Με αυτό το παράδειγμα δεν λεω ότι ο Πατρίκ έκανε ή δεν έκανε λάθη, λέω ότι η ταμπέλα πού κόλλησαν ήταν λάθος. Αυτό είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα μιάς γραμμής της εφημερίδας και όχι μιας γνώμης ενός δημοσιογράφου. Ένα παράδειγμα πού λέει ότι η δημοσιογραφία είναι ένα επάγγελμα όπως όλα τα άλλα. Έτσι ο δημοσιογράφος μπορεί να είναι δεξιός και να γράφει για το Ριζοσπάστη, μπορεί να είναι Ολυμπιακός και να γράφει για το Δικέφαλο, με λίγα λόγια γράφει όχι τη γνώμη του αλλά γράφει για το όφελος της διεύθυνσης σύνταξης. Έτσι προσωπικά του αφαιρώ το δικαίωμα να κριτικάρει. Εξακολουθώ να αγοράζω Ωρα, εξακολουθώ νά υποστηρίζω μια ΑΕΚτζήδικη κίνηση ΑΛΛΑ θέλω να διαβάζω σχόλια που βοηθούν την ΑΕΚ και όχι άτομα και γραμμές.

Και δεν είναι μόνο ο γραπτός τύπος. Το άλλο παράδειγμα αφορά την ηλεκτρονική αθλητική εφημερίδα sportnews. Μέσα από το sportnews έχουν γίνει τουλάχιστον 2 δημοσκοπήσεις επί εποχής Τουμπάκοβιτς γιατί η ΑΕΚ δεν πηγαίνει καλά εφέτος και ποια είναι η γνώμη των οπαδών για το πρώην προπονητή μας. Και τα παραπάνω δεν δείχνουν αντιπάθεια προς την ομάδα μας από μόνα τους ΑΛΛΑ πού ήταν οι δημοσκοπήσεις όταν ο ολυμπιακός έδιωξε το σέρβο; Τότε δεν τους ενδιέφερε τι σκέπτεται ο μέσος οπαδός του σωματείου του Πειραιά? Μμμ...ίσως να είναι ΑΕΚ όλοι τους στο sportnews...αλλά μια στιγμή, είναι ιδιοκτησία του Flash Radio που είναι του κυρίου Κόκαλη. Άλλο ένα παράδειγμα είναι η πρόσφατη τιμωρία του ολυμπιακού με 1 εκατομμύριο για τα επεισόδια στη Πάτρα. Ένα θέμα που ήταν πρώτη είδηση παντού το ανάφεραν σε μια γραμμή στο ρεπορτάζ του ολυμπιακού.

Μήπως χρειάζεται να σας θυμίσω τη κρατική ΕΡΤ? Δείτε τα αθλητικά νέα και μετρήστε τη κάλυψη ολυμπιακού έναντι της ΑΕΚ. Στη δορυφορική μπορώ να δω τα φιλικά του μπάσκετ του ολυμπιακού αλλά το παιχνίδι της ΑΕΚ με την Taugres το έδειξαν σε μαγνητοσκόπηση και από το στούντιο.
Παραδείγματα πολλά και θα μπορούσα να γράψω ένα διδακτορικο σύγγραμα. Δεν με κατέχει σύνδρομο κυνηγήματος αλλά το μήνυμα μου είναι αν πρέπει να διαβάσετε εφημερίδα μη τούς αφήνετε να σας περάσουν -όχι το δικό τους μήνυμα, αλλά- το μήνυμα εκείνου πού είναι από πίσω.


Δημήτρης Τσαπτσίνος
webmaster@aek.com

-To Webmaster  says archive- Προηγούμενα άρθρα.
A service of the AEK Internet Fan Club
AEK Without Frontiers