ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕΚ... ΤΗΝ ΑΕΚ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ...

31 Ιανουαρίου 2003

 

Άλλες συνεντεύξεις:


31 Ιανουαρίου 2003

Συνέντευξη του Suspect από τους κκ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ – ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΕΡΜΑΝΟΥΤΣΟ και ΝΙΚΟ ΚΑΠΙΡΗ

Το A.I.F.C. τους ευχαριστεί θερμά

Ένας φόρος τιμής στην «άγνωστη ΑΕΚ»…
Την ΑΕΚ που κρατά το όνομα και την ιστορία μας ψηλά.
Την ΑΕΚ που βασίζεται στον προσωπικό μόχθο
και την ανιδιοτελή προσφορά κάποιων ανθρώπων
Την ΑΕΚ που είναι κοιτίδα πολιτισμού, που μεταδίδει τις αξίες
του αθλητισμού και δίνει εναλλακτική πρόταση ζωής στα νέα παιδιά,
ταλέντα άγνωστα σ’εμας.
Τους πολλούς…
Την ΑΕΚ που δεν προβάλλεται, δεν έχει τους αστέρες,
τον κόσμο, τα ΜΜΕ…
Την ΑΕΚ της καρδιάς…

Σκέφτηκα να κάνουμε και εμεις κάτι για αυτή την ΑΕΚ.
Κάτι διαφορετικό από το να μαλώνουμε για τα γνωστά ζητήματα…
Ετσι λοιπόν ξεκίνησα…
Στην προσπάθεια μου βρήκα πρόθυμους αρωγούς και θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους κκ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ – ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΕΡΜΑΝΟΥΤΣΟ και ΝΙΚΟ ΚΑΠΙΡΗ που με τις ώρες μου έλεγαν για το σπουδαίο έργο που γίνεται αθόρυβα, μακριά από τα φώτα των προβολέων στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Για ότι διαβάσετε παρακάτω ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη για τυχόν λάθη, παραλείψεις, ασάφειες. Είναι μια ερασιτεχνική προσπάθεια που το μόνο της εφόδιο είναι το μεράκι και η καρδιά….

Ο πρώτος άνθρωπος που με βοήθησε ήταν ο Δημήτρης Παπασταύρου.
Ασχολήθηκε από μικρός με τον αθλητισμό ως αθλητής στίβου στον Πανελλήνιο, στα 1500 μέτρα. Σταμάτησε στα 17 του λόγω σπουδών του στο εξωτερικό.
ΑΕΚτζής παιδιόθεν και από το 1989 ασχολήθηκε με την ΑΕΚ ως έφορος στίβου.
Αυτή την περίοδο κατέχει το πόστο του Γενικού Αρχηγού της Ερασιτεχνικής που υπηρετεί ανελλειπώς από το 1994.

Suspect: Καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε πολύ για την αποδοχή της πρόσκλησης μας. Η πρώτη μου ερώτηση αφορά γενικά το τι είναι Ερασιττεχνική ΑΕΚ και γιατί να γίνει ο οποιοσδήποτε φίλαθλος μέλος της.
ΔΠ: Σας ευχαριστω πολύ. Με μια κουβέντα μπορώ να πω πως η Ερασιτεχνική ΑΕΚ είναι το σωματείο από το οποιό πηγάζουν η ΠΑΕ και η ΚΑΕ. Η Ερασιτεχνική είναι
«η γενεσιουργός αιτία» και μετά χωρίστηκαν σε ΠΑΕ-ΚΑΕ. Δυστυχώς η ερασιτεχνική ΑΕΚ έχει μείνει πίσω από πλευράς συμμετοχής κόσμου. Για παράδειγμα, στη Γερμανία η Μπάγερν απαριθμεί 60.000 μέλη. [ΣΣ Ο ΔΠ δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Γερμανία εξ’ου και τα παραδείγματα] Δεν έχει γίνει κοινή συνείδηση ότι ο ΑΕΚτζής πρέπει να υποστηρίζει την Ερασιτεχνική. Να συμμετέχει, να ενισχύει, να παρεμβαίνει, να ελέγχει. Από την ερασιτεχνική βγαίνουν ταλέντα έτοιμα να στελεχώσουν τις επαγγελματικές ομάδες, γίνεται εις βάθος δουλειά στις Ακαδημίες και προσπαθούμε με πενιχρά μέσα να μυήσουμε τα νέα παιδιά στις αξίες του αθλητισμού.

Suspect: Πως μπορεί να γίνει κάποιος μέλος της Ερασιτεχνικής?
ΔΠ: Απλώς να προταθεί από 2 υπάρχοντα μελη. Να έχει φυσικά λευκό ποινικό μητρώο και η ετήσια εισφορά είναι της τάξης των 20e. Με τον νέο αθλητικό νόμο ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση, το Δ/Σ συνεδριάζει περίπου 1 φορά το μήνα και αφόσον εγκριθεί η αίτηση, σε 2 μήνες και τυπικά είναι μέλος.

Suspect: ένα μέλος, έχει κάποια επιπλέον «προνόμια» ?
ΔΠ: Ναι. Τα παιδιά των μελών που συμμετέχουν στις ακαδημίες εχουν έκπτωση 50%, τα μέλη σε περίπτωση που έχουμε αυξημένη κίνηση στα εισητήρια, εχουν προτεραιότητα και τέλος και το σημαντικότερο είναι ότι ο ΑΕΚτζής συμμετέχει στα κοινά της ομάδας.

Suspect: Μπορείτε να μας σκιαγραφήσετε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Εραστιτεχνική ?
ΔΠ: Έχουμε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Είναι το σημαντικότερο από όλα.

Suspect: Γιατί ?
ΔΠ: Διότι
1/ Δεν έχουμε εισπράξει τα χρήματα που δικαιούμαστε από την ΠΑΕ. Ειδικά τον τελευταιό 1,5 χρόνο κάνουμε υπομονή αλλα μέχρι σήμερα…
2/ Δεν έχουμε ανάλογες επιχορηγήσεις με άλλα σωματεία από την Πολιτεία.

Suspect: Γιατί συμβαίνει αυτό ?
ΔΠ: Απλούστατα γιατί δεν έχουμε τις διασυνδέσεις να πιέσουμε καταστάσεις και κατά το κοινώς λεγόμενον, μας «ρίχνουν»
3/ Δεν έχουμε καμία υποστήριξη από τον Δήμο. Το εκπληκτικό είναι πως ο Δήμος προτιμά και στηρίζει τον …Ιωνικό παρά την ΑΕΚ!

Suspect:Εύλογα τότε προκύπτει το ερώτημα, πως συντηρείστε ?
ΔΠ: Δύσκολα! Παίρνουμε κάποια ποσά έναντι από την ΠΑΕ, με λίγες επιχορηγήσεις, με δωρεές από μέλη του ΔΣ και χορηγίες από ιδιώτες, τη Γενική Τράπεζα, τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΒΕΕ κλπ

Suspect: Πως βλέπετε το μέλλον?
ΔΠ: Το φλέγον ζήτημα είναι αυτό του γηπέδου. Αν τελικά γίνει όπως ελπίζουμε και θέλουμε, θα έχουμε τεράστιους πόρους. Εξίσου σημαντικό γεγονός είναι οι εξελίξεις στην ΠΑΕ. Να μπορέσουμε να πάρουμε τα χρήματα που δικαιούμαστε.
Επίσης, θα πρέπει και εμεις από την πλευρά μας να προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε χορηγίες ως Ερασιτεχνική ΑΕΚ.

Suspect: Πείτε μας για τα τμήματα του υπάγονται στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ
ΔΠ: Αυτή τη στιγμή έχουμε τον στίβο, την πυγμαχία, το μπάσκετ, την ποδηλασία και το βόλεϊ. Υπάρχει και το ποδόσφαιρο το οποίο υπάγεται στην ΠΑΕ.

Suspect: Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι το παρακολουθείτε στενά και μπορείτε να μας ενημερώσετε για την κατάσταση στο τμήμα.
ΔΠ: Το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της ΑΕΚ βρίσκεται σε πολύ κακό επίπεδο. Η ΠΑΕ αδιαφορεί και δεν είναι τυχαίο πως τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχουμε αναδείξει ούτε ένα παίκτη! Η ΠΑΕ δυστυχώς δεν εχει δώσει καμία σημασία στα παιδιά αλλά και στις άλλες ομάδες της πρώτης κατηγορίας η κατάσταση δεν είναι καλύτερη…

Suspect: Γιατί ? Για παράδειγμα, ο Παναθηναϊκός στελεχώνεται ήδη από παίχτες που βγήκαν από τα σπλάχνα του
ΔΠ: Συμφωνώ. Όμως πέραν των Μπασινά – Καραγκούνη – Γκούμα βλέπεις κάποιον άλλο ? Ο Παναθηναϊκός έμεινε σε αυτή τη γενιά των ποδοσφαιριστών και έκτοτε δεν παρουσίασε κάποιον άλλο. Ο Ολυμπιακός το περασμένο καλοκαίρι ενσωμάτωσε 5 ποδοσφαιριστές στην πρώτη ομάδα αλλά ακόμη δεν έχουμε δει κάποιον να παίζει.

Suspect:Τις πταίει κατά τη γνώμη σας ?
ΔΠ: οι αιτίες είναι αρκετές και συνοπτικά θα σου πω πως:
1/ Διεξάγεται ανούσιο πρωτάθλημα. Υπάρχουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των ομάδων και ο ανταγωνισμός είναι ανύπαρκτος
2/ Είχαμε προτείνει στο παρελθόν οι ομάδες να συμμετέχουν κανονικά στο πρωτάθλημα. Δηλαδή έτσι οπώς διεξάγεται τώρα, αν η Α ομάδα πέσει κατηγορία, πέφτει και το ερασιτεχνικό. Αυτό είναι άδικο και δεν δίνει κανένα κίνητρο στα παιδιά. Θα μπορούσε το ερασιτεχνικό τμήμα να φτάνει μέχρι πχ τη Γ Εθνική και ας μην ανεβαίνει κατηγορία.
3/ Επιπλέον κίνητρο θα μπορούσε να είναι η συμμετοχή των ομάδων στο κύπελλο Ελλάδος. Πριν από περίπου 15 χρόνια η Μπάγερν του Μονάχου είχε αντιμετωπίσει το ερασιτεχνικό της τμήμα στο κύπελλο.
4/ Δεν γίνεται συστηματική δουλεία με τα ταλέντα. Οι προπονήσεις γίνονται σε χωμάτινο γήπεδο και αντί να ψάξουμε να βρούμε τους μελλοντικούς ποδοσφαιριστές της πρώτης ομάδος σε ηλικίες 9-10 ετών, τους αναζήτουμε στην ηλικία των 15-16. Σύμφωνα με μια γερμανική μελέτη, ένας προπονητής θα πρέπει να δει 75.000(!) παιδιά για να βρει τον έναν που θα προωθηθεί στην πρώτη ομάδα. Εδώ οι κινήσεις μας είναι αποσπασματικές και καταφεύγουμε στην ευκολία των μεταγραφών.

Suspect: Έχουμε να επιδείξουμε κάποια επιτυχία του τμήματος?
ΔΠ: πριν από 6 χρόνια πήραμε ένα κύπελλο και πολλά παιδία παραχωρήθηκαν σε μικρότερες ομάδες για να «ψηθούν» όπως στον Φωστήρα, στη Νίκη Βόλου και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους…

Suspect: Ποια από τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας πίστευετε ότι δουλεύει σωστά?
ΔΠ: Εσχάτως, σημαντικά βήματα έχει κάνει ο ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης.
Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω πως η ερασιτεχνική ΑΕΚ δεν φέρει καμία ευθύνη για τη λειτουργία του ποδοσφαιρκού τμήματος. Είναι της ΠΑΕ αρμοδιότητα.

Suspect: Ας περάσουμε τώρα στα καθημάς. Με ποιο τμήμα να ξεκινήσουμε ?
ΔΠ: θέλω να μιλήσουμε καταρχήν για τον στίβο. Είναι από τα πρώτα τμήματα μαζί με το ποδόσφαιρο. Στο καταστατικό αναφέρεται ρητά πως όλα τα τμήματα μπορούν να καταργηθούν από τη Γενική Συνέλευση πλην του στίβου ως ιδρυτικό.
Θα μπορούσαμε για ώρες να μιλάμε για τον στίβο και θα μου επιτρέψεις εδώ να προτείνω στους φίλους της ΑΕΚ να προμηθευτούν το βιβλίο του Σωτήρη Νοταρή, δικηγόρου, «Ιστορίες του στίβου»

Suspect: Πόσο κοστίζει ?
ΔΠ: από το εμπόριο 40 euro. Όποιος όμως θελήσει μπορεί να περάσει από τα γραφεία μας και να το αγοράσει σε τιμή κόστους, 25 euro.

Suspect: θα ήθελα να κάνουμε μια συνοπτική αναδρομή στην πορεία του τμήματος και να αναφέρουμε τη μεγαλύτερη διάκριση
ΔΠ: σημαντικότερη επιτυχία ήταν το 1952 όταν καταφέραμε να πάρουμε τη 2η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών. Στη 10ετία του ‘80 είμασταν υπο διάλυση αλλά στη 10ετία του ’90 ανακάμψαμε και καταλάβαμε την 6η θέση στους άνδρες και την 4η στις γυναίκες στο διασυλλογικό πρωτάθλημα. Το 2002 υποβιβαστήκαμε στη β κατηγορία στο διασυλλογικό αφού καταλάβαμε την 8η θέση στους άνδρες. Τη στιγμή αυτή είμαστε μέσα στα 10 καλύτερα σωματεία στην Ελλάδα που καλλιεργούν το άθλημα του στίβου.

Suspect: Ποια η διαφορά μεταξύ διασυλλογικού και πανελληνίου πρωταθλήματος?
ΔΠ: στο πανελλήνιο πρωτάθλημα συμμετέχουν όλοι ενώ στο διασυλλογικό λαμβάνουν μέρος οι 8 καλύτεροι συλλογοι. Για να σου δώσω να καταλάβεις, είναι τηρουμένων των αναλογιών, κατι σαν το Μπρούνο Ζάουλι ή τα Golden Leagues.

Suspect: Από όσο γνωρίζω υπάρχει το ανδρικό και το γυναικείο τμήμα. Ας ξεκινήσουμε με το ασθενές φύλο
ΔΠ: Με τα άσχημα ξεκίνησες! [γέλια] Στις γυναίκες διαθέτουμε ελάχιστες αθλήτριες που κάνουν πρωταθλητισμό. Σκέψου ότι το τμήμα στίβου για τα αγωνιστικά τμήματα έχει 60 αθλητές και από αυτούς μόνο οι 10 είναι γυναίκες. Μετέχουμε σε τοπικά διασυλλογικά, ούτε καν Γ Εθνική γιατί δεν έχουμε αθλήτριες.

Suspect: Τι εννοείτε με το «αγωνιστικά τμήματα» ?
ΔΠ: Αγωνιστικά τμήματα είναι αυτά που μετέχουν σε αγώνες και τα παιδιά είναι 12+ ετών. Έχουμε και τις ακαδημίες, 12- ετών που όλοι και όλοι είναι γύρω στα 25, αγόρια – κορίτσια.

Suspect: Αφού δεν έχουμε γηγενείς αθλήτριες γιατί δεν κάνουμε μετεγγραφές ?
ΔΠ: Δυστυχώς ο νόμος μας περιορίζει σε συγκεκριμένο αριθμό αθλητών και αθλητριών. Δεν μπορούμε να κάνουμε παράλληλα μετεγγραφές σε άνδρες – γυναίκες και ως εκ τούτου δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στους άνδρες που ελπίζουμε πως θα έχουν και μεγαλύτερες διακρίσεις. Μην ξεχνάς ότι οι γυναίκες λόγω διαφόρων υποχρεώσεων σταματούν νωρίτερα τον αθλητισμό από ότι οι άνδρες. Στόχος μας είναι να δυναμώσουμε το ανδρικό τμήμα και μετά να ασχοληθούμε με το γυναικείο.

Suspect: Ποιες κοπέλες ξεχωρίζουν ?
ΔΠ: Αξίζει να αναφέρουμε τη Λάμαρη, πανελλήνια πρωταθλήτρια στο επι κοντώ το 99, την Τρανουδάκη ( μήκος και τριπλούν) και την Καραγιάννη (200 – 400 μέτρα)

Suspect: Ας περάσουμε ελπίζω στα ευχάριστα. Πείτε μας για το ανδρικό τμήμα.
ΔΠ: Στόχος μας είναι να ανέβουμε στην Α κατηγορία. Ενισχυθήκαμε με μετεγγραφές αποκτώντας τους Παπούλια (πρωταθλητής στα 5000 μ) Χοΐδη (παγκόσμιος πρωταθλητής στα 100μ εφήβων το 98) Κουλουμπή (400μ) Πετρίδη (100μ) και παλεύουμε για τη μετεγγραφή του Γκούση, ίσως του καλύτερου 400άρη στην Ελλάδα. Αν προσθέσουμε και τους ήδη υπάρχοντες Γενοβέλη (100μ) Ιακωβάκη 200-400μ) Κυρίτση (μήκος) Χ’’μάρκου (800μ) Μάγο (110 μ με εμπόδια) Κάπελα (10θλο) Παναγόπουλο (400μ) Μαρή (βάδην) Αντωνίου & Μαξούρη ( 3000 στιπλ) διαθέτουμε μια αξιόμαχη ομάδα και πιστεύουμε ότι θα επιστρέψουμε στην Α κατηγορία.
Θέλω να προσθέσω ότι περιμένουμε πολλά από τους εφήβους Καριώτη και Σαρδέλη.

Suspect: Ποιοι είναι οι προπονητές του τμήματος ?
ΔΠ: head coach είναι ο Γιώργος Παπαβασιλείου και τον πλαισιώνουν οι Βασίλης Χαλάς και Θέμης Μαστέλλος.

Suspect: Προβλήματα στις προπονήσεις έχει το τμήμα ?
ΔΠ: Με μεγάλη δυσκολία κάνουμε στο Ν.Γκούμας. Από τη μια ο χώρος είναι ακατάλληλος και δεν κάνουμε καμία βελτίωση εν αναμονή του νέου γηπέδου. Από την άλλη, υπάλληλοι της ΠΑΕ, μας δημιουργούν συνέχεια πρόβληματα. Κλείνουν τις πόρτες, τα φώτα και δεν μας επιτρέπουν να γυμναστούμε παράλληλα με το ποδοσφαιρικό τμήμα παρά το ότι ο κ.Μπάγεβιτς μας το επιτρέπει. Το παρήγορο είναι πως οι καλύτεροι πάνε με την εθνική στο ΟΑΚΑ ή στον Αγ Κοσμά έστω και με τις εκεί ελλείψεις.

Στο σημείο αυτό τη σκυτάλη παρέλαβε ο κ.Βαγγέλης Δερμανούτσος για να μιλήσουμε για το τμήμα μπάσκετ.

Ένα σύντομο βιογραφικό:
Ο Βαγγέλης Δερμανούτσος είναι γέννημα θρέμμα και μόνιμος κάτοικος Νεάς Φιλαδέλφειας. Όπως χαρακτηριστικά λέει, η πρώτη σημαία που είδε ήταν αυτή της ΑΕΚ!
Πρωτόπαιξε μπάσκετ το 1955 και το 1957 ενσωματώθηκε στην Α ομάδα της ΑΕΚ μέχρι το 1967.
Σημαντικότερες στιγμές στην καριέρα του ήταν οι 4 που αναδείχτηκε πρωταθλητής με την ομάδα μας και συμμετείχε στο final 4 του 1966 που βγήκαμε 4οι με τη συμμετοχή των ΤΣΣΚΑ – ΣΙΜΕΝΤΑΛ (Ιταλίας) και ΣΛΑΒΙΑ (Πράγας)
Επίσης έπαιξε με τις εθνικές ομάδες των ελπίδων και των ενόπλων
Από το 1980 στα διοικητικά της ομάδας και με μεγάλη συνεισφορά στα παιδικοεφηβικά τμήματα του μπάσκετ. Αυτή τη στιγμή είναι έφορος μπάσκετ και ταμίας στο ΔΣ της ερασιτεχνικής.

Suspect: Καταρχήν κ.Δερμανούτσο θέλουμε να μας πείτε το εξής: Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια ένα συστηματικό «παιδομάζωμα» σε μικρές ηλικίες για την ενίσχυση της ομάδας και έχουμε καταφέρει να διαθέτουμε Έλληνες σε μικρή ηλικία στην Α ομάδα. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε ?
ΒΔ: Μιλάς για το σκάουτιγκ. Δεν υπάρχει ένας άνθρωπος για αυτή τη δουλειά. Έχουμε ένα επιτελείο ανθρώπων που συνεργάζονται με μένα που έχω την ευθύνη των τμημάτων υποδομής ώστε να κάνουμε τις επιλογές και τις κρούσεις σε παίχτες. Προσωπικά παρακολουθώ τα «μικρά» πρωταθλήματα και τους παίχτες που θα μου συστήσουν και θα τους παρακολουθήσω, ανάλογα κινούμαι προς την απόκτηση τους.

Suspect: Πάντα με αυτόν τον τρόπο λειτουργούσατε?
ΒΔ: τα τελευταία 3-4 χρόνια κάνουμε συστηματική δουλειά σχετικά με την προώθηση των παιδιών στην Α ομάδα. Λειτουργούμε με το σκεπτικό να φέρουμε στην ομάδα μικρούς αθλητές. Παλαιότερα στις ηλικίες μέχρι τα 17, περιμέναμε μόνο από τα δικά μας παιδιά. Τώρα δεν διστάζουμε να φέρουμε αθλητές ακόμα και στα 16 τους προκειμένου να τους μάθουμε το μπάσκετ και να τους προωθήσουμε στην Α ομάδα.
Για παράδειγμα, ο Τσακαλίδης είχε πάει πρώτα στον Ολυμπιακό και μετά στον Ιωνικό που τον απέρριψαν. Ο Βλάντο Τζούροβιτς είχε επιμείνει να τον κρατήσουμε. Η μεγάλη του εξέλιξη όπως λανθασμένα λέγεται δεν ήρθε από τον κ. Ιωαννίδη, αλλά από την καθημερινή δουλειά του Μηνά Γκέκου. Πριν πάει στο ανδρικό τον είχαμε 1,5 χρόνο κοντά μας και του μάθαμε μπάσκετ.

Suspect:Ποιές είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες του τμήματος?
ΒΔ: η σημαντικότερη ήταν το 2001 που πήραμε την 3η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα για το εφηβικό. Επιτυχία είναι ότι τα τελευταία 4 χρόνια συμμετέχουμε σε διεθνή τουρνουά και φέτος είχαμε τη 2η θέση στο τουρνουά της Βαρκελώνης.
Το 2001 πήραμε την 3η θέση σε τουρνουά στη Γαλλια
Το 2000 πήραμε την 2η θέση πάλι σε τουρνουά στη Γαλλία και το 1999 2οι στην Ισπανία. Να σημειώσω δε, πως σε αυτές τις διοργανώσεις λαμβάνουν μέρους ισχυρές ομάδες από όλη την Ευρώπη και το επίπεδο των αγώνων αυτών είναι πολύ υψηλό.

Suspect: Υπάρχουν κάποια παιδιά που πιστεύετε ότι μπορούν να προχωρήσουν ?
ΒΔ: Οι Μαγκούνης, Σουρλής, Παπανικολάου και Σάκοτα έχουν το ταλέντο να πάνε ψηλά. Αρκεί βέβαια να δουλέψουν και να καλλιεργήσουν το σπουδαίο ταλέντο τους.

Suspect: Πόσα παιδιά απαριθμεί το τμήμα?
ΒΔ: Τα αγωνιστικά τμήματα, δηλαδη τα μινι, παμπαίδες, παιδικό, και εφηβικό έχουν 60 παιδιά. Οι ακαδημίες με ηλικίες από 8 ως 18 ετών απαριθμούν 85 παιδιά

Suspect: οι προπονητές?
ΒΔ: οι προπονητές είναι οι Νίκος Δημητρίου και Βαγγέλης Ζιάκος.

Suspect: Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει το τμήμα ?
ΒΔ: το μεγαλύτερο είναι η έλλειψη γηπέδων για προπονήσεις. Τα μινι και οι παμπαίδες παίζουν στο ανοιχτό που δεν έκλεισε όπως είχαμε σχεδιάσει λόγω της αναμονής του νέου γηπέδου. Το παιδικό και το εφηβικό στο Μόσχος. Στο κλειστό συνωστίζονται όλα τα τμήματα και δεν γίνονται οι προπονήσεις όση ώρα και θα έπρεπε και δυστυχώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια των ατομικών προπονήσεων για να δουλέψουμε περισσότερο και καλύτερα με τους αθλητές.
Μεγάλο επίσης πρόβλημα είναι και η μειωμένη προσέλευση των παιδίων στο μπάσκετ. Το 1999 μόνο στις ακαδημίες είχαμε 400 παιδιά

Suspect: Που οφείλεται αυτό ?
ΒΔ: η μείωση οφείλεται
1/ στη στροφή των παιδιών στα 5χ5 και
2/ στις ζημιές και μετά στη φοβία που είχαμε από το σεισμό

Suspect: η συνεργασία σας με την ΚΑΕ σε ποιο επίπεδο βρίσκεται ?
ΒΔ: Σε άριστο! Η ΚΑΕ βοηθά σημαντικά με διάφορα έξοδα που έχει αναλάβει σε προπονητές και σε παίχτες από επαρχία. Στις μετεγγραφές και στα έξοδα διαμονής τους.

Suspect: Σας ευχαριστώ πολύ.

Και συνέχισα για τα υπόλοιπα τμήματα με τον Δημήτρη Παπασταύρου.

Suspect: κ.Παπασταύρου, με ποιο τμήμα συνεχίζουμε ?
ΔΠ: Ας περάσουμε στην ποδηλασία

Suspect: Μια σύντομη ιστορική αναδρομή ?
ΔΠ: Ιδρύθηκε κατά τη δεκαετία του 50. Στη δεκαετία του 60 είμασταν μόνιμοι πρωταθλητές μέχρι τις αρχές της δεκατίας του 70. Μεγάλοι μας αθλητές τότε οι Μουστάκης, Καψοκέφαλος και Ρηγούτσας. Από τα μέσα του 70 και μέχρι τα τέλη του 80 είμασταν υπο διάλυση.

Suspect: Για ποιο λόγο ?
ΔΠ: Δεν υπήρχε κανείς παράγοντας να ασχοληθεί σοβαρά με το τμήμα. Ο Τρανόπουλος ήταν σπουδαίος και άφησε σημαντικό έργο αλλά δυστυχώς μόλις εκείνος εγκατέλειψε, το τμήμα πήρε την κατιούσα… Η χρονολογία ορόσημο ήταν το 1996. Τότε υπήρχαμε στα χαρτιά. Ούτε αθλητές, ουτε προπονητές διαθέταμε. Η διοίκηση Γρανίτσα αποφάσισε την επαναλειτουργία (ουσιαστικά) του τμήματος.
Προσελήφθη ο Φώτης Μουστάκης ως προπονητής και ξεκίνησε με 2-3 βετεράνους αθλητές.

Suspect: Σε τι κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα?
ΔΠ: Σήμερα διαθέτουμε 15 αθλητές που συμμετέχουν στους τοπικούς αγώνες αλλά δεν έχουμε καμία σχέση με τις τότε ένδοξες εποχές… Είμαστε πολύ χαμηλά αλλά τουλάχιστον υπάρχουμε… Δεν έχουμε καμία διάκριση να επιδείξουμε…

Suspect: οι προπονήσεις που γίνονται?
ΔΠ: οι προπονήσεις γίνονται στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στο Σούνιο. Σε δημόσια οδό δηλαδή, όπως κάνουν και όλες οι ομάδες.

Suspect: Που πάμε τώρα ?
ΔΠ: Πυγμαχία.

[ΣΣ ο τρόπος που αποφασίσαμε να μιλήσουμε για τμήματα είναι με το να ξεκινήσουμε από το αρχαιότερο και να καταλήξουμε στο νεότερο.]

Ιδρύθηκε το 1969 από τον Λαμπίδη.
Από τη δεκατία του 70 έχουμε διακρίσεις αλλα οι μεγαλύτερες είναι των τελευταίων 10 χρόνων. Είμαστε στην Α κατηγορία, μόνιμοι πρωταθλητές πλην των τελευταίων 2 ετών που ερχόμαστε 2οι πίσω από τον Πανελλήνιο. Τα καλύτερα σωματεία αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι ο Παναθηναϊκός, ο Πανελλήνιος και εμεις.
Φέτος έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ σημαντικό πλήγμα με την αποχώρηση λόγω ηλίκίας του Ουσλιάν, 4ου ολυμπιονίκη στο Σιδνεϊ

Suspect: Οι καλυτεροι αθλητές μας ?
ΔΠ: Πανελληνιονίκες οι Μικαελιάν – Χαρτζησλάβα – Ευστρατιάδης – Αρναούτης – Κοφίνης και Ανδρεάδης.

Suspect: Προπονητές ?
ΔΠ: Επι σειρά ετών ο Πανταζής Μαρκάκης νυν ομοσπονδιακός και τα τελευταία 2 χρόνια ο Λεωνίδας Προμπονάς.

Suspect: Ποιες είναι οι διακρίσεις που έχουμε φέρει ?
ΔΠ: Διακρίσεις έχουμε μόνο σε επίπεδο εθνικών ομάδων καθώς δεν γίνονται διασυλλογικά πρωταθλήματα. Εκεί μπορούμε να μιλήσουμε για τις διακρίσεις σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά των Μικαελιάν και Ουσλιάν.

Suspect: Οι προπονήσεις που γίνονται?
ΔΠ: τα τελευταία 2 χρόνια γίνονται κάτω από τη σκεπαστή. Πριν, κάναμε προπονήσεις στην τωρινή αίθουσα τύπου.

Suspect: Γενική εικόνα ?
ΔΠ: Δεν έχουμε πολλά παιδιά (μόλις 40), ούτε πολλά έξοδα. Έχουμε όμως διακρίσεις! Το σημαντικότερο μας πρόβλημα είναι πως λόγω των καθισμάτων, έχουν ανοίξει τρύπες και στην πρώτη ψιχάλα στάζουν νερά στην αίθουσα. Δεν προχωρήσαμε σε επισκευή λόγω της αναμονής του νέου γηπέδου.
Ο άνθρωπος στον οποίο οφείλει πολλά το τμήμα πυγμαχίας της ομάδας, είναι ο Μιχάλης Αρτόπουλος που είναι και γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας.

Suspect: και τελειώνουμε με την Ξιφασκία ?
ΔΠ: Ακριβώς. Είναι ο βενιαμίν των τμημάτων μας με έτος ίδρυσης το 1996. Ξεκινήσαμε με παιδιά 9-12 ετών κυριολεκτικά από το μηδέν! Σήμερα έχουμε καταφέρει να βρισκόμαστε στη 12η θέση από τα 50 σωματεία που καλλιεργούν το άθλημα στη χώρα μας. Δεν έχουμε κάνει ούτε μια μετεγγραφή για αυτό και δεν έχουμε ανδρικό τμήμα παρά μόνο εφήβους.

Suspect: Ουσιαστικά μιλάμε για τα παιδάκια που ξεκίνησαν από το 96 ?
ΔΠ: Ακριβώς!

Suspect:Ποιοι Ξεχωρίζουν?
ΔΠ: τα παιδιά που έχουν ταλέντο και στελεχώνουν την εθνική ομάδα είναι τα αδέλφια Χήρη ( Νίκος & Γιάννης) και ο Μιχαηλίδης.

Suspect: Πόσα παιδιά διαθέτει το τμήμα ?
Συνολικά έχουμε 20 παιδιά (12 αθλητές και 8 στην ακαδημία) με προπονητή τον Θανάση Τσαμαλδούπη και έφορο τον Κώστα Ποτού, παλαιός αθλητής της ξιφασκίας.

Suspect: Που γίνεται η προπόνηση ?
ΔΠ: η προπόνηση γίνεται στο κλειστό, κάτω από το Γεώργιος Μόσχος

Suspect: Ποια είναι η προοπτική του τμήματος ?
ΔΠ: Είμαστε αισιόδοξοι. Υπάρχουν μερικά αξιόλογα παιδιά που πιστεύουμε πως θα προχωρήσουν. Σημαντικό για τη βιωσιμότητα του τμήματος είναι πως δεν υπάρχει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για το σωματείο.

Suspect: Μεγαλύτερη επιτυχία ?
ΔΠ: Την άνοιξη του 2002 συμμετείχαμε με εφήβους στο πανελλήνιο πρωτάθλημα των ανδρών και καταλάβαμε την 3η θέση.

Suspect: Κάπου εδώ τελειώσαμε. Θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας ζητήσω να απευθύνετε ένα μήνυμα για τα μέλη του aek.com
ΔΠ: Σας ευχαριστώ πολύ και η πρωτοβουλία σας είναι πολύ σημαντική για μας. Γνωρίζω ότι το aek.com είναι από τα καλύτερα site και ευχαριστουμε που μας δινεται η δυνατότητα να μάθει ο κόσμος ότι ΑΕΚ δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Καλή συνέχεια στις προσπάθειες όλων σας και να είστε κόντα μας. Σας έχουμε ανάγκη…

Η τελευταια στάση αυτού του αφιερώματος ήταν το βόλεϊ.
Μου μίλησε ο Νίκος Καπίρης.
Ενας άνθρωπος που με εντυπωσίασε για την αγάπη του στην ομάδα, που μοιράστηκε μαζί μου τις αγωνίες, τις προσδοκίες, τις χαρές και τις λύπες του.
Ενας αυθεντικά ρομαντικός άνθρωπος….

Ο Νίκος Καπίρης είναι ο σκάουτερ της ομάδας, έφορος για τα παιδοεφηβικά, την ακαδημία και έφορος στα κλιμάκια της ομοσπονδίας. Από το 1996 ασχολείται με τα της ομάδας μας ως παράγοντας

Suspect: κ.Καπίρη είναι ακόμα νωπές η μνήμες από το 99…
ΝΚ: η καλύτερη χρονιά μας! 3οι στο κύπελλο κυπελλούχων και 5οι στο πρωτάθλημα!

Suspect: Ας πάμε λίγο πιο πίσω…
ΝΚ: Το 1981 ιδρύθηκε το τμήμα με προπονητή τον Ορέστη Παπαδόπουλο. Από το 81 και μετά, συνεχώς ανεβαίναμε κατηγορία μέχρι που φτάσαμε στην Α1…

Suspect: Στην Α1 κάναμε μια μεγάλη πορεία και μετά ?
ΝΚ: Μετά ο φυσιολογικός υποβιβασμός. Είμασταν άπειροι, δεν ξέραμε, κάναμε μεγάλα οικονομικά ανοίγματα και μοιραία δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε και πέσαμε. Πήραμε το μάθημα μας και ετοιμαζόμαστε για την επιστροφή με περισσότερο μυαλό!

Suspect:Δηλαδή διανύουμε μια περίοδο αναγέννησης?
ΝΚ: Σαφώς ναι! Κάνουμε πολύ μεγάλη δουλειά στα τμήματα υποδομής και πιστεύω πως του χρόνου που ελπίζουμε να ανέβουμε, δεν θα κάνουμε σπατάλες, η διαχείριση μας θα είναι σφιχτή και θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το φυτώριο, να βγάζουμε παίχτες από τα σπλάχνα μας.

Suspect:Εχουμε κάποιο δείγμα γραφής ?
ΝΚ: Αυτή τη στιγμή ειμαστέ πρώτοι στην Α2 και από τους αθλητές μας ήδη ο Καπίρης είναι στην εθνική παίδων και και μέλος της προολυμπιακής ομάδας.

Suspect:Από την ομάδα της Α1, αν σας ζητουσα να απομονώσετε 2 ανθρώπους ποιους θα διαλέγατε ?
ΝΚ: ο πρώτος είναι σίγουρα ο Γιούρι Φιλίποβ. Ο καλύτερος παίκτης που πέρασε ποτέ από την ομάδα. Ακόμα και στις προπονήσεις καθόμουν και τον χάζευα… ο δεύτερος είναι ο Ζόραν Γκάετς. Ο μεγαλύτερος προπονητής που είχαμε ποτέ.

Suspect:Τώρα πια δεν υπάρχουν αυτοί… (ΣΣ Τι ήθελα και ρώταγα… εδώ ξέσπασε ένας ενθουσιώδης χείμαρρος που τον παραθέτω αυτούσιο)
ΝΚ: κοιτάμε μπροστά! Παρά τα οικονομικά μας προβλήματα λόγω των κατακρατήσεων από την ΠΑΕ, πάμε πολύ καλά αγωνιστικά και οργανωτικά. Όπως σου είπα και πριν, είμαστε πρώτοι με προπονητή τον Ντόζη και γυμναστή τον Μιλά. Δεν μας εμποδίζει το οικονομικό πρόβλημα να παράγουμε έργο γιατί τα κασέ των παικτών δεν είναι τόσο υψηλά όσο της Α1. Έχουμε μια δυνατή ομάδα που δουλεύει πολύ, τα παιδιά είναι αγαπημένα και έχουμε μεγάλο πείσμα να επιστρέψουμε στην Α1. Κάνουμε σπουδαία δουλεία και στα εφηβικά και στα παιδικά τμήματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 παιδιά, ο Λεβαντινός (πασαδόρος) ο Μάλλης (κεντρικός) ο Σιάκος (διαγώνιος) και ο Παπαδόπουλος (κεντρικός) που δουλεύουν και με την ανδρική ομάδα και τους προορίζουμε για το ανδρικό.
Στην ομάδα είναι γύρω στα 80 παιδιά. 12 στο αγωνιστικό 27 στα παιδικοεφηβικά (ηλικιες 88-84) και 41 στις ακαδημίες ( 89 και άνω)
Το 2002 βγήκαμε 5οι στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, το 2000 7οι όπως και το 98.

Suspect:Ωραία! Τα είπατε όλα! Να ρωτήσω κάτι άλλο. Ο Κόσμος συμπαραστέκεται ?
ΝΚ: Έχουμε τον περισσότερο κόσμο από όλα τα τμήματα της ερασιτεχνικής!
Το αξιοπερίεργο είναι πως έχουμε περισσότερους οπαδούς στην Α2 από όσους έρχοταν στο γήπεδο όταν πάιζαμε στην Α1!!!

Suspect:Μάλλον θα φταίει το ότι φέτος δεν έχει εισητήριο!
ΝΚ:!!! [γελια!] [ΣΣ Στην Α2 δεν υπάρχει εισιτήριο.]

Suspect: Δηλαδή κατά μέσο όρο πόσοι έρχονται?
ΝΚ: γύρω στα 800 άτομα.

Suspect: φαντάζομαι στην πλειοψηφία τους μέλη της ορίτζιναλ?
ΝΚ: κατά 90%

Suspect: Να μιλήσουμε και για τις γυναίκες ? Φέτος, ένα τεράστιο μηδενικό. Γιατί ?
ΝΚ: γιατί
1/ κάναμε βιαστικές κινήσεις σε ότι αφορά την αγορά ξένων παικτριών που δεν μας βγήκαν και
2/ υστερούμε έναντι των υπολοίπων ομάδων σε οργανωτικό επίπεδο
το τμήμα ιδρύθηκε το 1994 και όπως καταλαβαίνεις είχαμε την απειρία…
Δεν έχει ουτε καν 10 χρόνια ζωής και η ΑΕΚ είναι ίσως ο νεότερος σύλλογος που ίδρυσε τμήμα βόλεϊ.

Suspect: Φέτος πως το βλέπετε, θα μείνουμε στην κατηγορία ?
ΝΚ: Πολύ δύσκολο…

Suspect: Εως απίθανο?
ΝΚ: Μάλλον…

Suspect:Στην Α1 πως ανεβήκαμε ?
ΝΚ: Με την καρδιά! Πρόπερσι είχαμε χάσει την άνοδο για 2 σετ και πεισμώσαμε.

Suspect:Για του χρόνου στην Α2 πως τα βλέπετε τα πράγματα?
ΝΚ: είναι οξύμωρο αλλά για την Α2 έχουμε καλή ομάδα. Για την Α1, όχι!

Suspect: στις μικρές ηλικίες πως πάμε ?
ΝΚ: οι μικρές δεν έχουν κάποια διάκριση. Συμμετέχουν σε τοπικά πρωταθλήματα.
Προσπαθούμε όμως. Προσπαθούμε να κάνουμε δουλειά στο φυτώριο. Δεν έχουμε την πρόθεση να πουλήσουμε τις παίκτριες αλλά να τις κρατήσουμε και να στελεχώσουμε την πρώτη ομάδα.

Suspect: υπάρχει κάποιο ταλέντο που να ξεχωρίζει?
ΝΚ: Ναι. Η Χριστίνα Διαμαντή, διαγώνια, στις νεάνιδες

Suspect: Πόσα κορίτσια είναι στην ομάδα?
ΝΚ: Συνολικά γύρω στις 80 κοπέλες

Suspect: Προπονητής ?
ΝΚ: ο Γιάννης Παγανέλης που για 5 συνεχή χρόνια ανέβαζε την ομάδα συνεχώς κατηγορία και σημαντική η προσφορά του κ.Παπαδημητρίου, εφόρου.

Suspect: Σας ευχαριστούμε πολύ!

Η εμπειρία μου ήταν μια ΑΕΚτζίδικη ομορφιά!
Κουραστική αλλά όμορφη.
Συνάντησα ανθρώπους με πολύ αγάπη για την ομάδα. Πολύ αγάπη για έργο, πολύ αγάπη για προσφορά, για θυσία…

Να είμαστε κοντά…

Τώρα που πληκτρολογώ αυτές τις γραμμές, το μάτι μου πέφτει στο jack daniels.
Τέλειωσε και αυτό όπως και το αφιέρωμα….

If you have any comment on this page, please, send an email to


A service of the AEK Internet Fan Club
AEK Without Frontiers