H συνέντευξη του Νίκου Χρηστίδη στο AIFC

26 Ιουλίου 2006

Άλλες συνεντεύξεις:


Νίκος Χρηστίδης

Στις 25 Ιουλίου του 2006

o Νίκος Χρηστίδης

απάντησε στις ερωτήσεις των μελών του

ΑΕΚ Ιnternet Fan Club .

Τον ευχαριστούμε θερμά για την συνέντευξη

Όπως και τον Νίκο (kardinalios)

που οργάνωσε την συνέντευξη

Ακολουθεί η συνέντευξη.

 

Baldrick

1. Έχοντας το ταλέντο να αποκρούετε πέναλτυ, δε σας άγχωσε το γεγονός να μπείτε λίγο πριν το τέλος της παράτασης, χωρίς στην κυριολεξία να έχετε παιχνίδια στα πόδια σας και να βοηθήσετε την ομάδα να προκριθεί επί της QPR;

2. Τί πιστεύετε ότι "φταίε" και τα τελευταία χρόνια δε "βγαίνουν" τερματοφύλακες αντάξιοί σας, ενός Οικονομόπουλου, ενός Κωσταντίνου, ενός Σαργκάνη, ενός Ατματσίδη, με τελευταίο μεγάλο τερματοφύλακα τον Νικοπολίδη; Αυτή τη στιγμη, μετά τον Νικοπολίδη στην Εθνική, υπάρχει το χάος (όσο βαρύ κι αν πρόκειται) και δεν υπάρχει η διάδοχη κατάσταση. Υπάρχει ο Σηφάκης και ο Αμπάρης από τους μικρούς, αλλά εδώ και 2 χρόνια δεν έχουν κάνει το μεγάλο άλμα ούτε σε ομάδες του κέντρου αλλά ούτε και στις ομάδες τους.

1)Δεν νομίζω ότι είναι ταλέντο η ικανότητα να αποκρούσεις πέναλτι. Είναι μια συνισταμένη εμπειρίας και ικανότητας βγαλμένη μέσα από τους αγωνιστικούς χώρους και όχι μόνο. Το εκτός αγωνιστικού χώρου είναι οι πληροφορίες που έπαιρνα διαβάζοντας και παρακολουθώντας αντίπαλες ομάδες και αντίπαλους ποδοσφαιριστάς.
Βεβαίως,εκείνο το βράδυ όταν εκλήθην να διαχειριστώ την μεγαλύτερη διάκριση της ιστορίας της ΑΕΚ, ενέργησα από την πρώτη στιγμή της εντολής(της εκτέλεσης του πέναλτι ) σαν Νίκος Χρηστίδης.
Ότι είχα μάθει και ότι μπορούσα το έκανα.Και η ΑΕΚ κέρδισε.
Και μαζί με την ΑΕΚ εγώ ήμουν ο πιο ευτυχισμένος Έλληνας.

2)Και βεβαίως δεν βγαίνουν μεγάλοι τερματοφύλακες και βεβαίως δεν πρέπει να αδικήσουμε τα παιδιά διότι έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές στο ποδόσφαιρο που το μεγάλο βάρος πέφτει στους τερματοφύλακες διότι ο στόχος είναι να μπαίνουν περισσότερα γκολ. Η Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι γυμνή και δεν υπάρχει άξιος αντικαταστάτης του Νικοπολίδη.
Mr T

1. Δεν τό'χω χωνέψει ακόμα... Θα σε πάω πάλι στην πορεία του 1976-77. Ήταν αλήθεια τόσο καλύτερη (η τροπαιούχος τελικά) Γιουβέντους από μας όπως ειπώθηκε κι από τον Θωμά;

2. αποχώρηση του Βασίλη Δανιήλ από την εθνική, ανέλαβες εσύ προπονητής της Λίγοι θυμούνται ότι μετά την εθικήςΜόσχα με την Ρωσία (0-0), λίγες μέρες πριν τη συντριβή με τη Φιλανδία. Τι έγινε μας στον αγώνα στην λοιπόνμέσα σε 15 μέρες και τον Ότο Ρεχάγκελ να αναλαμβάνει, η ομάδα γίνεται έρμαιο των τότε στο Ελσίνκι; Πως ξυλοκόπωνεμφάνιση με μια ομάδα ίδια (εκτός του Λάκη στην Μόσχα και του Γεωργάτου στη ; Γιατί αυτή η Φιλανδίαπάντα ως μια απελπιστική ανάμνηση;), που θα μας κυνηγά για

1)Βεβαίως και η Juventus ήταν καλύτερη από εμάς, όχι όμως για το βαρύ 4-1.

2)Οφείλεται στο γεγονός ότι ο Rehagel στην Μόσχα είχε παρακολουθήσει μια εξαιρετική ομάδα και θέλησε να δώσει περισσότερο επιθετικό πνεύμα. Πράγμα που πρόσφερε στην Φιλανδία μια άνετη νίκη. Εκείνη την μέρα είχαμε τον Λάκη τραυματία και η συμμετοχή του Γεωργάτου δεν ήταν η καλύτερη.
aekzine

1.Ποιούς τερματοφύλακες ξεχωρίζεις (έλληνες & ξένους) με "ταλέντο" στα πέναλτυ.

2. Χρειάζεται προπόνηση για να πιάνει κάποιος τερματοφύλακας πέναλτυ ή είναι κυρίως έμφυτο ταλέντο;

1)Γενικά, η ικανότητα στις αποκρούσεις δεν χαρακτηρίζουν μεγάλους τερματοφύλακες αλλά υπάρχουν ορισμένοι που χωρίς να είναι καλοί έχουν ικανότητα όπως ο Γκοιγκοιτσέα και Ρικάρντο.

2)Όλα είναι εξάσκηση.Το ταλέντο έχει το 5% και το 95% είναι δουλειά.
listarxos

1. Ποιά είναι τα θετικά σημεία που διακρίνετε σε κάθε ένα από τους
τερματοφύλακες της ΑΕΚ, και σε ποιά σημεία πιστεύετε ότι θα πρέπει να
βελτιωθεί ο καθένας τους.

2. Ο Buffon της Γιουβέντους ή ο Cech της Chelsea θεωρείτε ότι είναι
καλύτερος τερματοφύλάκας και γιατί.

1)Πιστεύω πως το δίδυμο της Α.Ε.Κ. είναι εξαιρετικό.Ο Stefano παίζει με το συναίσθημα και την προσωπικότητα.Είναι ο τερματοφύλακας που χρειάζεται ο αμυντικός και υπολογίζει ο αντίπαλος. Ο Χιώτης πρέπει να πιστέψει στον εαυτό του. Είναι εξαιρετικός και θα έχει τις ευκαιρίες του.Δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο.

2)Ο Buffon είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας του κόσμου.
Είναι καλογυμνασμένος.Ένα ελατήριο θα έλεγα.Και είναι ένας τερματοφύλακας που με τον χρόνο γίνεται περισσότερο επιτελικός,Δίνει λύσεις. Ο Cheh είναι πίσω από τον Buffon.Εξίσου μεγάλος αλλά δεν έχει την ευκινησία του Buffon.
Basil

1. Νίκο Χρηστίδη σ'ευχαριστώ για τη μαγική βραδιά που μας χάρισες με την Ρέητζερς. Θέλω να μου πεις αν είχες μελετήσει προηγουμένως τον τρόπο που εκτελούσαν τα πέναλτυ οι Άγγλοι ή τους ψυχολογούσες επιτόπου. Τα είχατε δουλέψει και στην προηγούμενη προπόνηση σαν πιθανό ενδεχόμενο τα πέναλτυ, άρα είχατε πίστη στην πρόκριση παρά το 0-3;

2. Ποια η γνώμη σου για τον συγχωρεμένο τον Ερέα σαν αντίπαλο και σαν γκολκήπερ;

1)Ο συχωρεμένος ο Fandrock δούλευε πάντα πριν τους αγώνες της Ευρώπης στα πέναλτι. Θυμάμαι μια μέρα που τον είδα πίσω από την εστία μου διότι είχα αποτελεσματικότητα. Στα συγκεκριμένα πάντως πέναλτι ήταν αποφάσεις που πήρα σε δέκατα του δευτερολέπτου.

2)Τον γνώρισα σαν αντίπαλο. Καλός τερματοφύλακας και καλός άνθρωπος.
nik0s

1.Ποιοί ήταν οι καλύτεροι επιθετικοί που αντιμετωπίσατε σαν τερματοφύλακας της ΑΕΚ και της Εθνικής ;

2. Η ύπαρξη ενός μεγάλου αμυντικού (Μανωλάς - Gamara) πόσο βοηθάει τον τερματοφύλακά της;

1)Οι επιθετικοί που έπαιζαν στο Ελληνικό πρωτάθλημα και που φοβόμουν περισσότερο ήταν οι άμπαλοι. Που δεν μπορούσες να μάθεις το παιχνίδι τους και όχι τα μεγάλα ονόματα. Στην Ευρώπη θυμάμαι τους Βέτεγκα που ήταν εξαιρετικός και ο Γούντοκ της Νότινγχαμ.
Με την Εθνική θυμάμαι τον Κρόιφ, και τον Χαστ της Αγγλίας που ήταν εξαιρετικοί και χαιρόσουν παιχνίδι.
2)Η ύπαρξη ενός Μανωλά,βοηθάει όχι μόνο τον τερματοφύλακα,όχι μόνο την αμυντική διάταξη αλλά όλη την ομάδα.Είναι ο βασικός πυλώνας του οικοδομήματος.
assu

1. Ποιον θεωρείτε τον κορυφαίο Έλληνα τερματοφύλακα? τον κορυφαίο ξένο? και τον κορυφαίο τερματοφύλακα της ΑΕΚ; (σσ. όλων των εποχών)

2. Ποια η γνώμη σας για την δουλειά που κάνει τα τελευταία 2 χρόνια ο προπονητής τερματοφυλάκων της ΑΕΚ Σλόμπονταν Σούιτσα;

1)Έλληνας ο Νικοπολίδης.Ξένος ο Buffon.
Σεραφείδης γιατί πέρα από καλός ήταν και η ψυχή.

2)Για τον κύριο Σούιτσα δεν μπορώ να ξέρω.
ARDIZOGLOU

Η γνώμη σου για τον Φάντροκ.Ήταν τελικά τόσο μεγάλος κόουτς η έπαιξε ρόλο και ότι στην ομάδα υπήρχε τόσο ταλέντο;

Ήταν ένας επιστήμονας. Ο άνθρωπος ο οποίος θεμελίωσε μια κατάσταση όπου τα πάντα λειτουργούσαν αυτόματα και με την καλύτερη ποιότητα. Όλοι ξέραμε τι έπρεπε να κάνουμε από το πρώτο λεπτό μέχρι και την λήξη.
Αυτή την δουλειά την αξιοποίησε ο Τσικ.
gioaek

1. Υπήρχε κάποιος παίκτης εκείνη την εποχή (εκτός ΑΕΚ) που νομίζεις ότι έπαιζε βρώμικα;

2. Γήπεδο στην ΝΦ η άλλου;

1)Βεβαίως και υπήρχαν και που έπαιζαν βρώμικα γιατί τους έλειπαν βασικά ποδοσφαιρικά στοιχεία.Ονόματα δεν μπορώ να πω.

2)Το έδαφος της Ν.Φ. είναι ιερό.Η ΑΕΚ όμως χρειάζεται ένα σύγχρονο γήπεδο με όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται για μια εμπορική επιχείρηση γιατί αυτό ισχύει σήμερα.Αυτή η καθυστέρηση του χρόνου δεν μου αρέσει και θα ήθελα να είχε ήδη βρει χορηγούς όπως για την ονομασία του γηπέδου.
minotavrs

1. Έχετε ζήσει από κοντά τον αείμνηστο Λουκά Μπάρλο ο οποίος ήταν ένας τεράστιος πρόεδρος για την ΑΕΚ και πέρασε στην Ιστορία ως ο καλύτερος της.
Ποια από τα στοιχεία του θεωρείτε ότι θα πρέπει να έχει ο σημερινός μας πρόεδρος για να επιτύχει στο δύσκολο έργο του .

2. Ποια η γνώμη σας για τους σημερινούς τερματοφύλακες της ΑΕΚ και τι έχετε να τους συμβουλεύσετε .

1)Οι εποχές έχουν αλλάξει,η εποχή Μπάρλου ήταν εποχή ερασιτεχνισμού ενώ η σημερινή είναι εταιριών.
Και στις 2 περιπτώσεις πάντως ο Μπάρλος δίνει το στίγμα πως στέκεται μια επιχείρηση.Ο καθένας ασχολούταν τότε με τον τομέα του για το καλό του συνόλου. Προσπαθούσε να γίνει καλύτερος μέσα από την προσωπική εργασία για να γίνει καλύτερη η ομάδα.
Αυτό αν το καταφέρει ο Νικολαΐδης θα είναι ένα βήμα μπροστά.

2)Το είπα πιο πάνω.
ΧΑΡΗΣ

1. Ποια η γνώμη σας για τον παλαίμαχο τερματοφύλακα της ΑΕΚ και της Εθνικής, Ηλία Ατματσίδη; (αγωνιστικά εννοώ)

2. Υποθετική ερώτηση: Eάν δεν απομακρυνόταν ο Φάντροκ και δεν τον αντικαθιστούσε ο Τσαικόφσκι στις αρχές της σεζόν 1977-78, πιστεύετε ότι θα παίρναμε το νταμπλ;

1)Ο Ηλίας ο Ατματσίδης ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα.Ένας τερματοφύλακας που ήθελε να έχει συμμετοχή σε όλες τις φάσεις.Είχε μεγάλη προσφορά στην ΑΕΚ.
2)Το γεγονός είναι ότι ο Τσικ το κατέκτησε.
Bluesman

1.Ποιο πιστεύετε ή καλύτερα,ποιο θεωρούσαν ως μεγαλύτερο προτέρημα σας οι προπονητές με τους οποίους συνεργαστήκατε;
2.Πολλοί λένε οτι η ΑΕΚ της περιόδου '76-79(την οποία εσείς ζήσατε και μάλιστα ως ενας εκ των βασικών συντελεστών σε επιτυχιες της),επαιξε το θεαματικότερο ποδόσφαιρο απο κάθε αλλη ομάδα εδω και παρα πολλά χρόνια.Συμφωνείτε με αυτην την άποψη;

1)Αυτό το ξέρουν οι προπονητές. Εγώ αυτό που έκανα ήταν να δείχνω υπευθυνότητα συνέχεια στις προπονήσεις σαν να ήταν τελικοί παγκοσμίου κυπέλλου.
2)Αυτό είναι γεγονός και που έχει αποδεχθεί και ο κόσμος γιατί η επιτυχία αποτελείτο από μεγάλες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες και κάθε μια έδωσε κάτι ξεχωριστό.
asystolos

1. Ποιος πιστεύετε ότι είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος τερματοφύλακας που αγωνίζετε στο ελληνικό πρωτάθλημα;

1)Θέλω να πιστεύω πως ο Sorrentino είναι κάποιος που πείθει και θα τον ήθελε ο κάθε προπονητής στην ομάδα του.
Deminho

1. Πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η ψυχολογία στη θέση του τερματοφύλακα ;

2. Είναι καλύτερο για τους νέους τερματοφύλακες να δίνονται δανεικοί σε μικρότερες ομάδες ή να μένουν και να προπονούνται κοντά στον βασικό περιμένοντας την ευκαιρία να παίξουν ;

1)Η ψυχολογία βεβαίως παίζει ρόλο σε κάθε ποδοσφαιριστή. Πρέπει όμως να υπάρχει και χαρακτήρας για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες και να προχωρήσει.
Πρέπει να είναι σαν την πυξίδα που η βελόνα δείχνει πάντα μπροστά,ανεξαρτήτως τι γίνεται γύρω της.

2)Οι νέοι τερματοφύλακες αν δεν παίζουν καλό είναι να δοθούν δανεικοί γιατί πρέπει να πρέπει να μπούνε στην δίνη των φάσεων.Δηλαδή στην ευθύνη την προσωπική και συλλογική.Ο νέος τερματοφύλακας θέλει δράση.
ip21

1. Τελικά ποιος είναι ο ηγέτης και καθοδηγητής της άμυνας; Ο τερματοφύλακας ή ο κεντρικός αμυντικός;

2. Ο τερματοφύλακας έχει συνήθως έναν άχαρο ρόλο και πολύ δύσκολα γίνεται ένας σταρ. Όταν ήμουν μικρός, όταν έπαιζα με άλλα παιδιά ποδόσφαιρο το να μπεις τερματοφύλακας ήταν σχεδόν τιμωρία... Τελικά τι είναι αυτό που ωθεί ένα παιδί στο να επιλέξει να γίνει τερματοφύλακας;

1)Εκείνος που έχει τις ικανότητες.Αν όμως έχουμε ισχυρές προσωπικότητες και στις 2 θέσεις θα έχουμε πρόβλημα στην ομάδα.Η αν δεν υπάρχει κάποιος με τέτοια ικανότητα πάλι θα έχουμε πρόβλημα. Καλύτερα όμως να έχουμε το πρώτο.

2)Ο τερματοφύλακας θα έλεγα δεν έχει άχαρο ρόλο. Είναι ο παίχτης που μόλις τελειώσει μια λαμπρή καριέρα δικαιούται να νιώθει πως έζησε τα πάντα.Είναι ο παίχτης με τις μεγαλύτερες εμπειρίες γιατί μπροστά του έγιναν γεγονότα και πάρθηκαν αποφάσεις. Αυτό δεν είναι άχαρο.
chrisk21

1.Ποιός ήταν για εσάς ο αντίστοιχος «Χρηστίδης», ο πρώτος παίκτης της ΑΕΚ που θυμάστε, και γιατί;

2.Θα ήθελα να μάθω εάν στο νου το δικό σας ή μεταξύ των παλαιμάχων υπάρχει, αδιαμόρφωτη έστω, μία ιδέα για την μεγαλύτερη σημμετοχή στα δρώμενα της ομάδας και του συλλόγου γενικά.

1)Ο αντίστοιχος ήταν ο Νεστορίδης. Έβλεπες έναν μάγο να κάνει ότι θέλει μέσα στο γήπεδο.Και ο κόσμος αυτό που έκανε ο Νεστορίδης το καταλάβαινε 5 λεπτά αργότερα.

2)Ο παλαίμαχος δεν έχει κανένα λόγο στα δρώμενα.Διοικητικά και ιδιοκτησιακά.Είναι η κινητή ιστορία και τίποτα περισσότερο.
ryl24

1. Θέλατε πάντα (όταν αρχίσατε να παίζετε ποδόσφαιρο) να γίνετε τερματοφύλακας ή αυτό προέκυψε τυχαία;

2. Στη διαδικασία των πέναλτυ (γενικά) συμφωνείτε ότι ο τερματοφύλακας έχει λιγότερο άγχος από τον παίκτη που εκτελεί καθώς θεωρείται ευκολότερο να το βάλει κάποιος και δυσκολότερο για τον τερματοφύλακα να αποκρούσει;

1)Όχι.Ξεκίνησα επιθετικός.Με βοήθησε πολύ το μπάσκετ.

2)Είναι η μόνη φορά που ο τερματοφύλακας δεν έχει να χάσει τίποτα και τον περιμένει δόξα.Το άγχος το έχει ο εκτελεστής.
dimor

Βλέπουμε πολλά πέναλτυ να καταλήγουν γκολ σχεδόν στο κέντρο της εστίας και ενώ ο τερματοφύλακας έχει ήδη πέσει σε κάποια γωνία. Δεν είναι καλύτερο να περιμένεις να δεις που πάει η μπάλα πριν επιλέξεις την γωνία; Δεν έχεις έτσι περισσότερες πιθανότητες να πιάσεις το πέναλτυ;

1)Αυτό είναι μια επιλογή του εκτελεστή και σε μεγάλο ποσοστό δικαιώνεται γιατί η αντιμετώπιση είναι άνιση.Και ο εκτελεστής δεν έχει σιγουριά ότι ξεγέλασε.
phantomas

1.Γιατί, ενώ όλοι ήξεραν πώς εκτελεί τα πέναλτυ, για παράδειγμα, ο Αποστολάκης (κέντρο και ψηλά), ποτέ κανείς τερματοφύλακας δε στάθηκε απλά στη θέση του; Μήπως γιατί "πρέπει να πέσει" για να μην το "φάει όρθιος";

2. Σε τι ποσοστό πιστεύετε μετράει το ταλέντο για αυτή τη θέση και πόσο η δουλειά για να γίνει κάποιος μεγάλος τερματοφύλακας;

1)Όχι.Ωραίο αστείο αλλά δεν ισχύει.Κάποτε μπορεί να σημαδέψει γωνία.Είναι μια επιλογή.
2)Το ταλέντο πρέπει να υπάρχει.Μετά η σωστή δουλειά που θα φέρει τα αποτελέσματα
kosmic

Κύριε Χρηστίδη,πιστεύετε ότι ο τερματοφύλακας γεννιέται ή γίνεται;

Ο μεγάλος γεννιέται ο καλός γίνεται.
Kardinalios

Το 1978-1979 ήταν η χρονιά που η Α.Ε.Κ. συνέτριψε 6-1 την Porto,που ο Μαύρος σκόραρε 31 φορές και πήρε το χάλκινο παπούτσι,που ο Bajevic σκόραρε 22 φορές,που τις 2 τελευταίες αγωνιστικές η ΑΕΚ κέρδισε με 7-0 την Καβάλα(27-5-79) και 7-2 τα Γιάννινα(3-6-79),που έριξε άλλες 6 πεντάρες στην διάρκεια του πρωταθλήματος,και άλλες 3 τεσσάρες,που είχε την καλύτερη επίθεση με 90 τέρματα,και που στις 16-6-1979 πήρε το πρωτάθλημα στα χαρτιά επειδή ο Ολυμπιακός δεν κατέβηκε στον "τελικό" του πρωταθλήματος στην Λεωφόρο με πρόφαση πως υπήρχαν κακές διαιτησίες στην διάρκεια της χρονιάς.Κάτι που θυμήθηκαν την 34η αγωνιστική.
Ο μύθος λέει πως ο Ολυμπιακός φοβήθηκε εκείνη την Α.Ε.Κ. Φοβήθηκε μήπως η 6άρα της προηγούμενης χρονιάς επαναληφθεί μιας και η Α.Ε.Κ. είχε πολύ καλύτερη ομάδα.Φοβήθηκε μήπως η Α.Ε.Κ. "ξεσπούσε" σε αυτούς για την απώλεια κυπέλλου από τον Πανιώνιο.Φοβήθηκε όλα τα παραπάνω που ανέφερα για τις επιτυχίες της Α.Ε.Κ.
Μύθος τελικά η πραγματικότητα;"

Η ιστορία λέει πως ο Ολυμπιακός δεν κατέβηκε.Η ιστορία λέει πως πέταξε λευκή πετσέτα.Αυτό ήταν παραδοχή για μας.Αν το πίστευε θα κατέβαινε.

Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια.Υπήρχαν πραγματικά πολλά κείμενα που με συγκίνησαν. Να είστε πάντα καλά.

Κ. Χρηστίδη

Το A.I.F.C σας ευχαριστεί θερμά για τον κόπο και τον χρόνο που διαθέσατε για να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας.

Σας ευχόμαστε υγεία και οικογενειακή ευτυχία.

Θα είσαστε πάντα στις καρδιές μας.


If you have any comment on this page, please, send an email to


A service of the AEK Internet Fan Club
AEK Without Frontiers