H συνέντευξη της Εμμανουέλας Σκουλά στο AIFC

21 Δεκεμβρίου 2004   

Άλλες συνεντεύξεις:


Στις 25 Δεκεμβρίου 2004 Έδωσε συνέντευξη

στο ΑΕΚ Ιnternet Fan Club η Εμμανουέλλα Σκουλά,

Την ευχαριστούμε θερμά για την συνέντευξη

αλλά και για την αγάπη της προς το AIFC.

H Eμμανουέλα βραβεύτηκε τον Ιανουάριο του 2005

από το AIFC για την συνολική προσφορά της στην ΑΕΚ

Και ανακυρήχτηκε επίτημο μέλος του AIFC.

Ακολουθεί η συνέντευξη.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζεται τα ξέρουμε όσοι ασχολούμαστε με τα τμήματα του βόλεϊ. Τι είναι αυτό που σου δίνει κουράγιο στο να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι για την ΑΕΚ; Ποιο είναι το παιχνίδι που ξεχωρίζεις για την ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι οπαδοί της ΑΕΚ; (stayros-21)

-Απάντηση Εμμανουέλας Σκουλά:
Παίζω αρκετά χρόνια στην ΑΕΚ επομένως θα μπορούσα να αριθμήσω πολλά παιχνίδια όπου η ατμόσφαιρα ήταν όχι μόνο ανατριχιαστική αλλά και καταλυτική για το αποτέλεσμα. Πραγματικά όλα τα κορίτσια περιμένουμε κάθε φορά με ανυπομονησία την είσοδό σας στο γήπεδο. Έχει τύχει σε παιχνίδι και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα να έχουμε ξεκινήσει πολύ νωθρά την προθέρμανσή μας και ξαφνικά να μπαίνει ο κόσμος της ΑΕΚ και αλλάζει τελείως η διάθεσή μας. Έχω παίξει σε αρκετές ομάδες αυτό που έχω νιώσει στους αγώνες της ΑΕΚ θα μου μείνει αξέχαστο σε όλη μου τη ζωή.

- Οικονομικά πόσο πίσω σας έχει η διοίκηση ; Δηλαδή πόσα σας χρωστάει (μάλλον πόσους μήνες). Τι πιστεύεις ότι λείπει από την ομάδα ώστε να πρωταγωνιστεί στην Α1 και όχι να είναι καθηλωμένη στην Α2; (ashton)

-Απάντηση Εμμανουέλας Σκουλά:

Ναι είμαι στο Πολυτεχνείο εργάζομαι στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής. Δε μπορώ να γνωρίζω τις οικονομικές συναλλαγές και τις συμφωνίες όλων των κοριτσιών επομένως δε μπορώ να απαντήσω συγκεκριμένα. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση όμως υπάρχει δυσκολεύει τα πράγματα αφού τα περισσότερα κορίτσια αυτοσυντηρούνται οικονομικά και φυσικά αφιερώνοντας χρόνο για να πετύχεις αυτό που θέλεις στον αθλητικό τομέα δεν έχεις πολύ χρόνο για να εργαστείς με τέτοιες συνθήκες ώστε να μην έχεις άγχος και πρόβλημα. Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημα από τη στιγμή που η ΑΕΚ θα βρεθεί και πάλι στην Α1 θα πρέπει να λειτουργήσουν πολλά πράγματα πιο σωστά. Θα πρέπει με τη λήξη του Πρωταθλήματος να γίνει η επιλογή των Ελλήνων αθλητριών που θα επανδρώσουν την ομάδα και να φύγει ο τεχνικός υπεύθυνος στο εξωτερικό για να επιλέξει τις κατάλληλες ξένες που είναι πλέον απαραίτητες αφού οι επιλογές στις Ελληνίδες είναι σχετικά περιορισμένες. Θα πρέπει να ακολουθήσουν οι αθλήτριες σκληρό και οργανωμένο πρόγραμμα προετοιμασίας, θα πρέπει να υπάρχει πάντα κάποιος δίπλα στην ομάδα. Είναι κρίμα μια ομάδα σαν την ΑΕΚ με τέτοιο κόσμο ακόμα και στα ερασιτεχνικά αθλήματα να μην πρωταγωνιστεί στην Α1. Φανταστείτε τι θα γινόταν! Αρκεί να υπάρχει από νωρίς προγραμματισμός, να υπάρχουν αθλήτριες που θα σας αγαπήσουν (αυτή τη στιγμή καινούργιες και παλιές αθλήτριες του συλλόγου ομολογούν ότι είναι φοβερό αυτό που προσφέρετε), και εσείς!

- Τι ακριβώς συμβολίζει για σένα η ΑΕΚ; Πόσο κοντά είναι η διοίκηση στα ερασιτεχνικά τμήματα; Ο κόσμος τι ρόλο έχει παίξει στην προσπάθειά σας, αγωνιστική και μη; (Musicman)

-Απάντηση Εμμανουέλας Σκουλά:

Η ΑΕΚ είναι η ομάδα που δε θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου ακόμα και όταν αποχωρήσω από τα γήπεδα το όνομα αυτό θα ηχεί έντονα. Αυτό πραγματικά οφείλεται στον κόσμο σε εσάς. Πρέπει να σου πω ότι δεν έχει περάσει αθλήτρια από την ΑΕΚ που να μην έχετε μπει στην καρδιά της από την πρώτη κιόλας ημέρα. Ξέρετε ότι ένα ερασιτεχνικό τμήμα δεν έχει την κεντρική προσοχή ενός μεγάλου σωματείου αυτό ίσως να είναι αναπόφευκτο, από την άλλη όμως έχουμε κάποιους συγκεκριμένους ανθρώπους που βοηθάνε αλλά δεν μπορούν να πάρουν και την τελική απόφαση μόνοι τους. Αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος γιατί ο πρόεδρος της ομάδας δε μπορεί να έχει άμεση επαφή μαζί μας. Θα έπρεπε με κάποιο τρόπο διοικητικά να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερο περιθώριο επιλογών από τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας. Φαντάσου ότι σε ένα μικρό σωματείο έχει τη δυνατότητα ο αθλητής και ο προπονητής να είναι σε καθημερινή επαφή με τη διοίκηση πράγμα που εδώ δε γίνεται. Χωρίς τον κόσμο τίποτα δε θα ήταν το ίδιο πολλές φορές σκεφτόμαστε τα προβλήματά μας βλέπουμε τον κόσμο της ΑΕΚ και μας δίνετε κουράγιο. Θέλουμε να σας βλέπουμε να χαίρεστε για την προσφορά σας.

- Πόσο θα βοηθούσε την ομάδα αν είχαμε δικό μας γήπεδο; Πόσο θα στοιχίσει νομίζεις στην ομάδα η αφαίρεση βαθμών που έγινε λόγω της απουσίας των νεανικών ομάδων; (nik0s)

-Απάντηση Εμμανουέλας Σκουλά:
Εάν είχαμε δικό μας γήπεδο η ομάδα θα μπορούσε να ακολουθεί το πρόγραμμα προετοιμασίας που απαιτείται με μεγαλύτερη ευκολία αφού δε θα υπήρχε ο περιορισμός στο ωράριο και στο χρονικό διάστημα που θα αντιστοιχούσε στο κάθε τμήμα της ΑΕΚ. Επίσης δε θα είχαμε χάσει τους βαθμούς αφού θα μπορούσαν να συντηρηθούν τα νεανικά τμήματα. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι είναι πολύ βασικό να υπάρχουν τμήματα υποδομής σε μια ομάδα, να συμμετέχουν οι νεαρές αθλήτριες σε πρωταθλήματα έτσι ώστε να αποκομίζουν εμπειρίες αγωνιστικές. Επίσης είναι βασικό ένα σωματείο να "βγάλει" καλές αθλήτριες από την υποδομή του και να μπορεί να ενσωματωθεί στη γυναικεία ομάδα, όπως έχουμε τη Χριστίνα Διαμαντή η οποία ξεκίνησε από τις νεανικές ομάδες τις ΑΕΚ και αυτή τη στιγμή αγωνίζεται με ζήλο στο γυναικείο τμήμα. Φανταστείτε να πρέπει ένα σωματείο να στηρίζεται από μεταγραφές μόνο.

-Θα συνέχισες να παίζεις ακόμα και αν ήσουν πολύ καιρό απλήρωτη μόνο και μόνο για το αθλητικό ιδεώδες και τον κοσμώ που σε στηρίζει; (Nantia)

-Απάντηση Εμμανουέλας Σκουλά:
Το έχω κάνει όχι μόνο εγώ αλλά όλες οι αθλήτριες της ΑΕΚ. Η αλήθεια είναι ότι αυτό έχει τη δυνατότητα να το κάνει ένας αθλητής για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και για να είμαι πιο συγκεκριμένη δε θα άφηνα την ομάδα στη μέση της αγωνιστικής περιόδου για οικονομικούς λόγους. Επειδή όμως οι υποχρεώσεις της ομάδας είναι αυξημένες και ο χρόνος που απαιτείται είναι αρκετός δε θα μπορούσα δυστυχώς να το κάνω για χρόνια γιατί απλά δε θα είχα κάποιες βασικές οικονομικές απολαβές όπου θα μπορούσα να έχω από μία εξωτερική εργασία. Πάντως έχω αρνηθεί δουλειά με καλύτερες και σίγουρες απολαβές για να μπορώ να αγωνίζομαι. Εάν δεν είχα την καθημερινή υποχρεωτική απασχόληση και μπορούσα να αγωνίζομαι καλά με λιγότερη προπόνηση ναι θα μπορούσα να αγωνίζομαι για όσα χρόνια χρειαζόμουν.

-Στο ξεκίνημα λοιπόν της φετινής ομάδας θα ήθελα να σε ρωτήσω τι έχει αλλάξει σε σχέση με την περσινή τόσο αγωνιστικά όσο και διοικητικά, και δίνω μεγαλύτερο βάρος στο δεύτερο, γιατί κακά τα ψέματα σε μια αμάδα όλα ξεκινάνε από μια σωστή διοίκηση, και κατάληγε στο δέσιμο μιας αμάδας σαν μια αγαπημένη οικογένεια με αποτέλεσμα να βρίσκονται όσο γίνετε περισσότεροι οπαδοί ιόντα σας, γιατί σίγουρα ξέρω πως το έχετε ανάγκη. Και εδώ οίνε το δεύτερο ερώτημα μου σχετικά με την σχέση που έχετε με τον κόσμο της ΑΕΚ, τι θα ήθελες να του πεις εσύ σαν Έμμυ ύελος πάντων με δυο λόγια. (Byzantinos21r)

-Απάντηση Εμμανουέλας Σκουλά:
Τα έχουμε πει στη Λάρισα και πραγματικά μας είχατε βοηθήσει όσο δε μπορείτε να φανταστείτε. Σας περιμένουμε και φέτος να μας βοηθήσετε και να σας ξαναδούμε από κοντά. Η ομάδα είναι πολύ δεμένη έχουμε καλές αθλήτριες αγωνιστικά και μη. Έχει καταφέρει ο κόσμος της ΑΕΚ να τις κερδίσει από την πρώτη κιόλας ημέρα και αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο που ενώνει μια ομάδα. Διοικητικά δεν έχουμε δει ακόμα τουλάχιστον διαφορά από πέρυσι αφού όπως σας είπα και παραπάνω δεν έχουμε καθημερινή επαφή μαζί τους. Βέβαια είναι ο κύριος Σεφτελής, ο κύριος Διαμαντής που βοηθάνε από πιο κοντά την ομάδα και η παρουσία τους σημαίνει πολλά για εμάς καθώς και ο κύριος Παπαδημητρίου που είναι χρόνια στο Τμήμα και προσπαθεί απλά θα πρέπει να βρει κάποιο άλλο τρόπο για να μπορούν τα πράγματα κάποια στιγμή να είναι πιο απλά και πιο εύκολα για όλους. Για τον κόσμο πραγματικά δεν έχω λόγια να πω είναι ότι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ΑΕΚ. Θα θυμίσω ότι σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδος και να έχουμε πάει πάντα έχουμε υποστήριξη μεγάλη και φοβερή υποδοχή. Στην Καλαμάτα, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, στη Χίο παντού!

-Σ' ένα άθλημα όχι και τόσο δημοφιλές όσο το γυναικείο βόλεϊ, κάποιο πιστό κοινό που ακολουθεί ομάδες σαν την ΑΕΚ κατά πόσο μπορεί να κάνει τη διάφορα; Πόσο επηρεάζουν μια αθλήτρια οικονομικά προβλήματα και παρεμφερή (μηδενισμοί κτλ), ειδικά φέτος που θεωρητικά λόγω των μεγάλων ποσοστών από το ποδόσφαιρο, τις εισφορές των οπαδών και των νέων μελών της Ερασιτεχνικής αυτή θεωρητικά θα έπρεπε να είναι σε πιο ευχερή οικονομική κατάσταση. (Sepultura21)

-Απάντηση Εμμανουέλας Σκουλά:
1. Αυτό είναι το βασικό σε ένα γήπεδο, σε έναν αγώνα, ο κόσμος κάνει τη διαφορά. Σκέψου ένα ντέρμπι με άδειο γήπεδο ή με κόσμο που δεν αγαπάει την ομάδα αλλά απλά παρακολουθεί. Για το λόγο αυτό η ΑΕΚ πρέπει να πρωταγωνιστήσει κάποια στιγμή στην Α1. Αλλάζει η εικόνα ενός πρωταθλήματος όταν κατακλύζει τα γήπεδα το πιστό κοινό.
2. Σίγουρα επηρεάζουν, εκεί φαίνεται όμως η ξεχωριστή νοοτροπία αθλητριών και ομάδας. Πρέπει να μπαίνεις στο γήπεδο για να κερδίζεις κάθε φορά και μοναδικός σου στόχος να είναι αυτός. Οποιοσδήποτε οικονομικός προγραμματισμός εκ μέρους κάποιου αθλητή θα πρέπει να γίνεται μετά το πέρας της αγωνιστικής περιόδου. Εξάλλου τη φανέλα εμείς τη φοράμε θα πρέπει να σεβόμαστε και τους εαυτούς μας. Σημαντικό βέβαια είναι να αλλάξουν τα πράγματα για να μπορεί αυτό να έχει διάρκεια...

-Πιστεύεις ότι μόνο οικονομικό είναι το πρόβλημα της ομάδας ή υπάρχει και πρόβλημα οργάνωσης; (paralogo)

-Απάντηση Εμμανουέλας Σκουλά:
Σαφέστατα και είναι θέμα οργάνωσης το οποίο πρόβλημα κάποια άτομα προσπαθούν με προσωπική δουλειά να το μειώσουν. Δε φτάνει. Ας ξεκινήσουμε από το δικό μας γήπεδο και αμέσως μετά να μπουν κάποιες απαραίτητες οργανωτικές βάσεις με συγκεκριμένους ανθρώπους σε συγκεκριμένα πόστα για να γίνουν τα πράγματα πιο απλά.

-Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν οι αλλαγές που έγιναν στο volleyball (σκοράρισμα ακόμα και όταν δεν έχει μια ομάδα το σερβίς) εσείς σαν αθλητές το δεχτήκατε με ευχαρίστηση ή προτιμούσατε το παλιό σύστημα. Η δεύτερη μου ερώτηση έχει να κάνει με τη δημοφιλότητα του σπορ γενικά στην Ελλάδα. Πιστεύεις ότι παρόλο τις πολλές επιτυχίες γυναικών και ανδρών με τις εθνικές ομάδες απέτυχαν να κάνουν τον Έλληνα-Ελληνίδα ν’ αγαπήσει το άθλημα όπως του αξίζει; Και αν συμφωνείς ή διαφωνείς ποιοι είναι οι λόγοι και οι αιτίες; (πχ υπάρχει το άθλημα μέσα στα γυμνάσια και στα λύκεια…) (AEKman)

-Απάντηση Εμμανουέλας Σκουλά:

1. Εγώ σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας. Η αλλαγή στο σύστημα καταμέτρησης των πόντων θεωρώ ότι είναι θετική γιατί έκανε πιο θεαματικό το άθλημα. Με το παλαιότερο σύστημα μπορούσες να βλέπεις για παράδειγμα συνεχόμενα χαμένα σερβίς χωρίς καμία αλλαγή στο σκορ. Επίσης η αλλαγή αυτή βοήθησε στην τηλεοπτική κάλυψη αφού έγινε πιο συγκεκριμένος η χρόνος που μπορεί να διαρκέσει ένας αγώνας.
2. Το πόσο δημοφιλές είναι ένα άθλημα έχει άμεση σχέση με τις διεθνής επιτυχίες και από εκεί και πέρα με την προβολή του από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έτσι ώστε όλος ο κόσμος να δει εάν ένα άθλημα του είναι αρεστό. Ξεκινάω από ένα παιδί. Ένα παιδί έχει πάντα ανάγκη να δει ένα άθλημα με αθλητές που έχουν καταφέρει πολλά, έχουν ανάγκη να θαυμάσουν κάποιον και στο σχολείο ή σε κάποιο αθλητικό χώρο να προσπαθήσουν να τον μιμηθούν. Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα για το πως ξεκινάει ένα άθλημα να κερδίζει το ενδιαφέρον.

-Πως αισθάνεσαι που είσαι αρχηγός σε μια ομάδα που σαν σύλλογος γενικά έχει μεγάλη ιστορία στον ελληνικό αθλητισμό; Πιστεύεις άτι μακροπρόθεσμα και με καλή οργάνωση το γυναικείο βόλεϊ της ΑΕΚ αχεί προϋποθέσεις να πρωταγωνιστήσει κάποια στιγμή; (nikos kakoulidis)

-Απάντηση Εμμανουέλας Σκουλά:
Ναι το πιστεύω και αυτό θα γίνει τη στιγμή που θα ξεκαθαριστούν ορισμένα θέματα και τη στιγμή που θα χωριστούν αρμοδιότητες και θα υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα ατόμων για το κάθε Τμήμα της ΑΕΚ, η οποία θα έχει καθημερινή επαφή με τον Πρόεδρο του συλλόγου και τη στιγμή που ο προϋπολογισμός του Τμήματος θα είναι έτοιμος από το προηγούμενος έτος έτσι ώστε να γίνονται και οι ανάλογες επιλογές στο έμψυχο υλικό. Και κάτι ακόμα θα πρέπει ο βασικός κορμός μιας ομάδας να παραμένει ο ίδιος και να προστίθενται ικανά άτομα έτσι ώστε να υπάρχει πάντα έντονο και το συναισθηματικό κομμάτι!

- Παλιά νομίζω ότι ασχολήθηκες με το μπιτς βόλεϊ (off-season). Βοηθά στην βελτίωση του παιχνιδιού μιας παίκτριας αυτή η ενασχόληση και σε ποιους τομείς; Οι απολαβές στο μπιτς βόλεϊ και η μεγαλύτερη προβολή, μήπως αποτελούν κίνητρο και μήπως οδηγούν κι άλλες καλές παίκτριες στο να ασχοληθούν μόνο μ' αυτό, αντί να παίζουν σάλα το χειμώνα και περιστασιακά στην άμμο το καλοκαίρι; (Dimos nam)

-Απάντηση Εμμανουέλας Σκουλά:
1. Βοηθάει κατ' αρχάς στη φυσική κατάσταση μίας αθλήτριας. Βοηθάει στη βελτίωση των ψυχικών αγωνιστικών σου δυνάμεων αφού έχει τη μορφή του "ατομικού αθλήματος" από τη στιγμή που μπορεί να σε σημαδεύουν σε ένα ολόκληρο τουρνουά και εκεί πρέπει να δείξεις την ψυχική και πνευματική αντοχή σου.
2. Στην Ελλάδα οι απολαβές από τη συμμετοχή σου στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα δεν είναι μεγάλες και είναι ανάλογες με τη θέση που καταλαμβάνεις. Για να σου δώσω να καταλάβεις εάν δεν έχεις βρει κάποιο χορηγό να σου καλύψει τα έξοδά σου, τα πληρώνεις όλα μόνος σου. Εγώ πάντως θεωρώ πολύ σημαντικό να μην ξεκουράζεται τόσους μήνες και να συνεχίζει να αγωνίζεται.

- Ποιοι οι στόχοι σας για φέτος; Μπορείς να οριοθετήσεις το μέλλον της ομάδας σας-μας με τα δεδομένα προβλήματα που υπάρχουν; (netman)

-Απάντηση Εμμανουέλας Σκουλά::
Όχι μόνο τη φετινή χρονιά αλλά και γενικότερα δεν είναι εύκολο να οριοθετήσεις την τελική κατάταξη της ομάδας από τη στιγμή που υπάρχει ανανέωση και το σύνολο της ομάδας δεν έχει δοκιμαστεί σε δύσκολες αγωνιστικές αναμετρήσεις. Ως τώρα έχουμε ξεκινήσει με 3 νίκες σε 5 αγώνες. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη ωριμότητα την αγωνιστική μας πορεία. Έχουμε τρεις εβδομάδες να δουλέψουμε σκληρά και υπεύθυνα για να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε ακόμα και να βελτιώσουμε την απόδοσή μας σα σύνολο. Είναι βασικό να μπορέσουμε να συνδυάσουμε τις αθλήτριες που διαθέτουν μεγάλο αθλητικό ταλέντο με τις αθλήτριες που έχουν σημαντική αθλητική εμπειρία. Τότε η ομάδα μας θα είναι έτοιμη να προβλέπει σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα που θα φέρνει στους αγώνες. Είναι σημαντική βέβαια η παρουσία σας και η συμβολή σας για να μπορέσει η ομάδα να φτάσει ψηλά.

- Παραφράζοντας την ερώτηση του nik0s σε ρωτώ: «Πόσο θα βοηθούσε την ομάδα αν παίζατε μπροστά σε ένα γήπεδο με αρκετά ικανοποιητικό αριθμό Αεκτσήδων»; Έχουμε δει στο παρελθόν κυρίως γυναικείες ομάδες να φωτογραφίζονται είτε φορώντας μαγιό είτε εσώρουχα είτε ολόγυμνες κρύβοντας τα επίμαχα χημεία τους για εμπορικούς κυρίως λόγους και προσέλκυση του κοινού στους αγώνες των ομάδων. Μάλιστα πριν λίγο καιρό είχε γίνει μια παρόμοια κίνηση και από γυναικεία αμάδα μπάσκετ. Αν σας πρότεινε κάποιος από τη διοίκηση ή κάποιος manager που συνεργάζεται με την αμάδα να προσφύγετε σε μια τέτοια φωτογράφηση, κατά πόσο θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί; Σαν αρχηγός της ομάδας αλλά και σαν αθλήτρια, ποια θα ήταν η πρόταση σου; (Baldrick)

-Απάντηση Εμμανουέλας Σκουλά:
1. Έχω προαναφέρει τα πλεονεκτήματα που θα είχαμε εάν είχαμε δικό μας γήπεδο. Το γήπεδο της ΑΕΚ που θα είναι γεμάτο με τον κόσμο της θα είναι πολύ δύσκολη "έδρα" και είμαι σίγουρη ότι δε θα έφευγε εύκολα μια ομάδα νικήτρια.
2. Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημα θα ξεκινήσω λέγοντας ότι είναι κρίμα μια ομάδα να προσπαθεί να κερδίσει το ενδιαφέρον των φιλάθλων με τέτοιες κινήσεις που σύμφωνα με τη δική μου άποψη προσβάλλουν όχι μόνο την προσωπικότητα των αθλητριών αλλά και το σύνολο μιας ομάδας, το όνομά της, τον κόσμο της...Σαφέστατα η απάντηση μου δε θα ήταν απλά αρνητική αλλά με κάθε τρόπο δε θα επέτρεπα να συμβεί κάτι τέτοιο. Στην ΑΕΚ πάντως δε θα τεθεί καν τέτοιο θέμα!

-Πως κρίνεις τη διοίκηση της Ερασιτεχνικής; Ποιος πιστεύεις είναι ο τρόπος για να ξεφύγει το βόλεϊ της ΑΕΚ από την μιζέρια; (Philly21)

-Απάντηση Εμμανουέλας Σκουλά:
Έχω προαναφερθεί σε αυτό το θέμα αυτό όμως που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι δε μπορεί η ίδια ομάδα ατόμων να ασχολείται με όλα τα τμήματα του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Όσο καλός και να είναι κάποιος σε αυτό που κάνει η μεγάλη πίεση και τα άπειρα προβλήματα που χρίζουν επίλυσης δεν είναι εφικτό να τα αναλάβουν όλα οι ίδιοι. Η άποψη μου είναι ότι θα πρέπει για τα επιμέρους θέματα και τμήματα όμως θα πρέπει να υπάρχει μια σχετική αυτονομία όσον αφορά στις λήψης αποφάσεων.

- Όταν – κακά τα ψέματα- το Volley είναι ο «φτωχός» συγγενείς των ομαδικών αθλημάτων στην χώρα μας , και ο γυναικείος αθλητισμός φτωχότερος πως μια αθλήτρια αντιδράει στα λόγια του εκάστοτε πολιτειακού άρχοντα που σε γιορτές και πανηγύρια αναφέρετε στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού; Πιστεύεις πρέπει να γίνει το γυναικείο Volley επαγγελματικό στην Ελλάδα. Η εισροή χρήματος θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα; Ή «κάποιοι» τελικά βολεύονται με το κυνήγι της μιζέριας. (Kollaps)

-Απάντηση Εμμανουέλας Σκουλά:
Θέτεις πολύ σημαντικά ερωτήματα που απαιτούν πολύ ώρα συζήτησης για να μπορέσουν να απαντηθούν κατάλληλα. Είναι σημαντικό όμως να αναφέρω ότι εάν το άθλημα του βόλεϊ γίνει επαγγελματικό θα αλλάξουν αρκετά πράγματα που θα οδηγήσουν σίγουρα και μεγαλύτερες επιδόσεις σε διεθνές επίπεδο. Από τη στιγμή που μια αθλήτρια γίνει επαγγελματίας αμέσως η πρώτη της προτεραιότητα θα είναι η αγωνιστική της δραστηριότητα και θα έχει και τη δυνατότητα και το χρόνο να το κάνει. Επίσης οι υποχρεώσεις της θα αυξηθούν κατά πολύ και θα τηρούνται από τη μεριά της μέσα σε επαγγελματικά και αυστηρά πλαίσια κάτι που είναι απαραίτητο για τη βελτίωση του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Επομένως σύμφωνα με τη δική μου άποψη η εισροή χρήματος θα βοηθήσει στο να είναι εφικτό μια αθλήτρια να αφιερώνει όλο τον απαραίτητο χρόνο και να ακολουθεί το πρόγραμμα προετοιμασίας που απαιτείται για να πετύχει υψηλούς στόχους. Είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο θα βελτίωνε τις επιδόσεις όλων των ομάδων.

-Ως αθλητής κι εγώ, θα ήθελα να σε ρωτήσω: Υπάρχει στην ΑΕΚ (γενικά ως Σωματείο), κάποιο τμήμα ή βοηθητικό προσωπικό* να απευθυνθείτε για το προγραμματισμό της διατροφής σας, τον έλεγχο αντοχής και επιδόσεών σας ως αθλήτριες, με βάση τις επερχόμενες αγωνιστικές υποχρεώσεις κάθε περιόδου; (* Διαιτολόγοι, εργοδυναμικό κέντρο, ανάλυση VO2 MAX, αιματολογικό, κτλ.). Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντάς ως γυναίκα και ως αθλήτρια, μέσα στους αγωνιστικούς χώρους; (Mr.T)

-Απάντηση Εμμανουέλας Σκουλά:
Είναι ιδιαίτερα σοβαρή η επισήμανση που κάνεις. Στο τμήμα του βόλεϊ δεν υπάρχει και από ότι αντιλαμβάνομαι δεν προβλέπεται. Ο προγραμματισμός και ο οργανωμένος έλεγχος της κάθε αθλήτριας-τη είναι ίσως και το βασικότερο σημείο που θα έπρεπε να εφιστά την προσοχή το κάθε σωματείο. Είναι αυτό που θα οδηγήσει τον αθλητή στην επίτευξη υψηλών στόχων χωρίς να παρατηρηθούν στοιχεία υπερκόπωσης καθώς και τραυματισμοί. Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο χώρος του αθλητισμού φαντάζει σαν μικρογραφία της κοινωνίας μας. Για το λόγο αυτό μία αθλήτρια που βρίσκεται στο συγκεκριμένο χώρο από μικρή ηλικία καλείται να ωριμάσει πιο γρήγορα για να αντιμετωπίσει με δυναμισμό τα πιθανά προβλήματα που θα παρουσιαστούν όπως γίνεται εξάλλου και στην καθημερινή μας ζωή.

-Υπήρξε στο παρελθόν στιγμή που να θέλησες να τα παρατήσεις όλα, θεωρώντας πως από το βόλεϊ δεν παίρνεις όσα δίνεις; Σαν άνθρωπος του χώρου πως σχολιάζεις το γεγονός ότι σας αφαιρέθηκαν βαθμοί εξαιτίας της μη στελέχωσης των ομάδων Νεανίδων και Κορασίδων; (milou)

-Απάντηση Εμμανουέλας Σκουλά:
Η αλήθεια είναι ότι έχω φτάσει στο σημείο να θέλω να αποχωρήσω από το βόλεϊ όχι όμως γιατί δεν έπαιρνα όσα έδινα από τη στιγμή που ο πρώτος που έχει να λαμβάνει και να καλύπτει τις ψυχικές του ανάγκες είναι ο ίδιος ο αθλητής. Κάποια περίοδο μάλιστα αποχώρησα για δύο χρόνια και ο λόγος ήταν ότι δε θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να φτάνει σε κάποια ηλικία και να είμαι ακόμα άνεργη. Για το λόγο αυτό αφιέρωσα χρόνο στη δουλειά μου και πλέον έχω καταφέρει να τα συνδυάσω και τα δύο. Υπάρχουν δύο όψεις στο νόμισμα. Από τη μια πλευρά οι αθλήτριες που αγωνιζόμαστε δεχόμαστε μια "τιμωρία" για την οποία δεν ευθυνόμαστε. Από την άλλη πλευρά όμως ο κανόνας αυτός υπάρχει για να προστατευθούν τα νεανικά πρωταθλήματα, να διεξάγονται κανονικά έτσι ώστε να υπάρχει αθλητική υποδομή η οποία κατά τη δική μου άποψη είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη στον αθλητικό τομέα την εκάστοτε χώρας.


If you have any comment on this page, please, send an email to


A service of the AEK Internet Fan Club
AEK Without Frontiers